La gironina Concepció Ramió, l'escalenc Victor Sallés i Bofill, Xavier Colon, de Sant Hilari Sacalm, i l'Agrupació Amics de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols han estat guardonats per la Federació Sardanista de Catalunya amb els Premis Sardana 2010. Es tracta d'uns premis de caràcter anual, instaurats per l'Obra del Ballet Popular i que actualment i des del 2008 atorga la Federació Sardanista de Catalunya, continuadora de la tasca, i en nom de l'OBP.

Els Premis Sardana suponen un reconeixement a totes aquelles persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana, i consten de diferents categories. Les medalles al Mèrit Sardanista, al Mèrit Musical, al Mèrit Cívic i el Mèrit a la Dansa Catalana són els principals guardons. La Medalla al Mèrtit Musical s'ha concedit enguany a la gironina Concepció Ramió i Diumenge "per la seva tasca pedagògica sardanista i com a compositora i directora de les cobles Sant Jordi, Bellpuig Cobla i Vila d'Olesa".

L'escalenc afincat a Barcelona Víctor Sallés i Bofill rebrà un dels premis a la dedicació, "per la seva dedicació al món de la competició sardanista i per la seva faceta de compositor de sardanes revesses i la defensa d'aquesta peculiar modalitat sardanista.

Els premis a la Promoció i Difusió de la Sardana guardonen Xavier Colon, de Sant Hilari Sacalm, "per la seva tasca continua de difusió i ensenyament de la sardana, i per la nova pàgina web que ha penjat a Internet, de tipus enciclopèdic, sobre la sardana.

L'Agrupació Amics de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols ha estat distinguida amb un dels Premis a la Continuïtat, "pels seus 50 anys de defensa i promoció de la sardana". En l'apartat d'Iniciatives Renovadores es premia l'Agrupació d'Aplecs de les Comarques Gironines, que està integrada per trenta dues agrupacions locals, "per la programació continuada del concert de cobla cada estiu, dins del Festival de Música al castell de Perelada". Persones i entitats d'arreu de Catalunya, fins un total de setze, rebran els Premis Sardana d'enguany.

Destaquen la Medalla al Mèrit Sardanista concedida a Antoni Anguela, "responsable del Server del Patrimoni Etnològic, del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional; president de l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona; director de la revista SOM, i creador i coordinador de Infosardana".

La data de l'acte d'entrega encara està sense determinar, s'acostuma a fer a la tardor. L'any passat es van lliurar a Mataró, Ciutat Pubilla.

Organyà, nova Ciutat Pubilla

La població d'Organyà, a la comarca de l'Alt Urgell, succeirà l'Escala com a 51a Ciutat Pubilla de la Sardana, el 2011, d'acord amb la nominació feta pública per part de la Federació Sardanista de Catalunya i l'OBP, el passat diumenge, dia 25, a l'Escala. Organyà serà la setena Ciutat Pubilla de les comarques lleidetanes. La ciutat de Lleida ho va ser el 1961.