La periodista argentina Mónica Maristain ha presentat a Mèxic una recopilació d'entrevistes a 25 escriptors que té com a "protagonista indubtable" el xilè Roberto Bolaño (1953-2003), no només per ser l'última que va concedir en vida, "sinó pel que diuen d'ell els altres entrevistats".

"No volia que tingués un caràcter acadèmic", va dir Maristain a propòsit de la seva obra, amb la qual també ha intentat mostrar "el que fa un periodista diàriament i compartir amb la gent el producte d'aquest ofici".

La recopilació, que porta per títol La última entrevista a Roberto Bolaño y otras charlas con grandes escritores (Axial, 2010), conté textos basats en converses amb creadors com els argentins Rodrigo Fresán, Quino, Tomás Eloy Martínez, el veneçolà Alberto Barrera, i els espanyols Luis García Montero, Arturo Pérez-Reverte, i Bernardo Atxaga.

També hi destaquen els mexicans Elena Poniatowska, Carmen Boullosa, Juan Villoro, Jorge Volpi, Paco Ignacio Taibo I i II, Ignacio Padilla, i Nicolás Alvarado, entre d'altres, així com el nord-americà John Lee Anderson, l'italià Alejandro Baricco i Claudio Magris.

"És un llibre d'entrevistes que té el pretext de Bolaño, un escriptor amb el qual jo estic molt compromesa", assenyala Maristain, qui les va publicar els últims anys a l'edició mexicana de la revista Playboy i d'altres publicacions.

"M'agrada molt entrevistar els escriptors i estar lligada al seu món", va agregar l'autora, que posa especial afecte en parlar del primer del volum, el que li va fer a Bolaño, mort el 15 de juliol de 2003 als 50 anys.

"Per a mi, l'entrevista perfecta va ser la de Roberto. És un exemple de moltes coses. Va ser propiciada per ell, va voler fer-la. Va demanar fer-ho abans de morir i va ser una decisió personal, i que fos jo qui la fes", relata.

Maristain recorda que tots dos tenien "una comunicació personal molt rica, epistolar, molt íntima, molt pròxima, i les preguntes van ser fetes (...) amb un grau de llibertat per preguntar tonteries, com si va tenir un patinet durant la seva infància", assegura la periodista establerta a Mèxic. Es considera a si mateixa "la reina de les preguntes tontes", i creu que són precisament aquests tipus de qüestions les que "creen el terreny fèrtil per a les respostes intel·ligents, que és el que realment importa".

De les altres entrevistes, elaborades amb el mateix to íntim, la majoria "dialoguen amb Roberto Bolaño, que és sens dubte l'escriptor més important de la Llatinoamèrica contemporània", agrega. La periodista, col·laboradora de Milenio semanal i de l'agència alemanya DPA a Mèxic, també va avançar que ja està escrivint un llibre "gran", que tardarà com dos anys a acabar, sobre l'autor xilè, conegut per novel·les com Los detectives salvajes i per l'obra pòstuma 2666.