El crític espanyol Ignacio Echevarría escriurà "un perfil de l'obra i la figura" de Roberto Bolaño, un escriptor que, set anys després de la seva mort, segueix sent "inesgotable" i del qual queda "molt per dir". Així ho afirma Echevarría (Barcelona,1960) en una entrevista que publicava ahir el diari xilè La Tercera. El crític i escriptor espanyol es troba a Xile per participar dijous vinent en la càtedra Roberto Bolaño de la Universitat Diego Portales, de Santiago, i per tancar un tracte amb l'editorial d'aquesta universitat.

"No tinc la intenció d'escriure una biografia", però sí "un perfil de la seva obra i la seva figura", afirma Echevarría. "Per molt confiats que estiguem de la posteritat de Roberto -diu- avui és possible l'accés a amics i familiars, però d'aquí a deu anys ja no".

"Té tot el sentit proposar una biografia. Al més aviat possible, millor. Encara que sigui un inventari de dades, de testimoniatges. Pel que és aviat és per fer la biografia definitiva", precisa Echevarría, que després de la mort de l'escriptor va ser una espècie de guardià temporal dels seus textos i va estar a càrrec de l'edició de 2666, Entre Paréntesis i El secreto del mal, les tres primeres publicacions pòstumes de l'autor.

El que a ell li interessa, explica, és fer una aproximació personal a l'obra i la figura de Bolaño, tant la que va conèixer personalment com "la que s'ha anat representant a partir de la seva mort per als moltíssims lectors que hi han accedit ja com una espècie de mite literari". "La idea també -diu- és indagar en aquest mite i proposar algunes claus per desentranyar-ho o endinsar-s'hi. Desglossar els malentesos i les llegendes", explica Echeverría. "No sóc biògraf, no tinc la disciplina ni la metodologia ni estic disposat a fer l'immens treball de documentació que requereixen les biografies actuals", diu, sobre les seves raons per no escriure una biografia.

Sobre el que es pot encara dir sobre Bolaño (1953-2003), el crític explica que "un autor de les seves dimensions és inesgotable. Novel·les de l'extensió i profunditat de Los detectives salvajes i 2666 són abismes del sentit en els quals un es pot endinsar una vegada i una altra i anar recollint materials, idees, sentits. Crec que queda molt, molt per dir. S'ha dit molt, però queda més".

Respecte de la nova novel·la pòstuma de Bolaño, Los sinsabores del verdadero policía, que Anagrama publicarà el proper 2011, Echeverría explica que el títol se'l va plantejar Bolaño durant molts anys. "Tal com passava amb altres títols, eren frases amb les quals ell s'encapritxava, i que anaven associades a una petita idea però que podien tenir molts continguts", precisa. "Los sinsabores del verdadero policía és un dels més vells i sota el qual, tinc entès, va fer diversos intents d'escriure una novel·la. Tan sols puc dir amb tota seguretat que no és un text acabat, que no és una novel·la com El Tercer Reich (2010). És un text en marxa, inacabat", conclou.