Era el 26 d'octubre de 1986, i Girona es trobava immersa, com tants d'altres anys en aquestes dates de tardor, en la voràgine d'activitats de les Fires de Sant Narcís. Però una cosa seria diferent a partir d'aquell any: i és que des de llavors, la ciutat comptaria amb un canal de televisió propi, que arribaria a gairebé tota la demarcació dos anys després (tot i que es va haver de reduir la potència per no ser clausurada).

Hola Girona, Redacció oberta, els documentals d'Impacte i un especial sobre les Fires van ser els primers programes que va emetre TV Girona, que enguany arriba al quart de segle de vida afrontant els nous reptes comunicatius i un espai on el digital ja ha arraconat, ara sí i per sempre, l'analògic.

Per tal de fer extensiu l'aniversari a una ciutadania que, al capdavall, és la que dóna sentit a una televisió de proximitat, avui 1.100 persones ompliran l'Auditori de Girona en una metafòrica bufada d'espelmes col·lectiva. El director de l'emissora, Àlex Martí, explica que tot i les previsions de dur a terme l'acte oficial del 25è aniversari a la sala mitjana de l'Auditori, finalment se superaran el miler de convidats. «Ens omple d'orgull i d'il·lusió poder compartir una data tan important amb tanta gent que ens vol donar suport», afirma Martí.

El record a aquests 25 anys d'història, com no podia ser d'altra manera, donarà inici a l'acte; així doncs, a l'Auditori s'hi farà una projecció amb imatges antigues, «no tant de les instal·lacions o de l'engranatge de la pròpia televisió, sinó sobretot de les persones que hi han passat i que són les que millor marquen aquest pas del temps».

Precisament per fer èmfasi en la importància d'aquells que han donat suport no només a la televisió, sinó també al teixit social i cultural de Girona, la gala d'aquest vespre també acollirà un lliurament de premis. Les categories són Comunicació, Cultura, Esport i Empresa i Innovació, i com explica Martí, «s'ha buscat que tinguessin una vinculació especial amb les comarques gironines, al marge dels mèrits propis».

L'acte d'aquest vespre es completarà amb una cantata que anirà a càrrec d'uns 180 nens i nenes d'onze instituts gironins, que clourà aquesta celebració.

Que hi hagi televisió per anys

Mirant enrere, Àlex Martí defineix com «una gran aventura i una gran satisfacció» haver arribat a complir el quart de segle, però recorda que això ha suposat un gran esforç. «Som una televisió privada, que no rep subvencions de cap tipus i per tant, depenem de la publicitat», però es mostra orgullós d'haver-se mantingut, diu, fidel als principis «d'independència i catalanitat» sobre els quals es va fundar la televisió. «La direcció i la presidència de TV Girona marquen que tenim una funció pública i aquesta és la nostra raó de ser, però no podem oblidar que som una empresa privada».

Precisament, la necessitat «ja no d'obtenir beneficis, sinó de cobrir despeses» va obligar a tancar els estudis que la televisió tenia a la carretera de Barcelona. «El pla de viabilitat tenia només un objectiu, que és ni més ni menys que garantir que durant molts anys més Girona tindrà una televisió pròpia». I per ara, ja en són 25.