Els germans Roca han fet un pas més en el món de la cuina internacional. La revista especialitzada Restaurant Magazine va fer pública ahir la seva prestigiosa llista de millors restaurants del món en la qual el gironí es troba en segona posició. El primer lloc va ser per al restaurant Noma de Dinamarca, regentat per René Redzepi, que repeteix en aquesta posició que anteriorment ocupava El Bulli, de Ferran Adrià, que va quedar segon a la passada edició dels premis.

Els guardons que atorga la revista britànica Restaurant Magazine són un dels més prestigiosos del món culinari, i reconeixen cada any els millors 50 establiments del món. I és que El Celler de Can Roca, partia enguany com un dels favorits a escalar posicions ja que l'any passat va quedar en quarta posició.

El Mugaritz d'Andoni Luis Aduriz s'ha emportat la tercera posició. En quart lloc es troba un italià, la Osteria Francescana, de Mòdena, amb el xef Massimo Bottura, el més avantguardista dels cuiners del seu país, que també millora dues posicions. La cinquena posició, que en aquesta edició n'ha perdut dos, ha estat pel que durant anys va ser màxim rival de Ferran Adrià, el britànic Heston Blumenthal, amb el seu restaurant The Fat Duck. En sisè lloc apareix Alinea, el restaurant de Chicago que porta Grant Achatz, un dels nens prodigi de la cuina mundial i que molts consideren el successor d'Adrià. La gran sorpresa està en el setè lloc de la llista, on D.O.M., l'establiment d'Alex Attala a Sao Paulo, és el primer iberoamericà que es classifica entre els deu primers en aquesta llista. L'any passat apareixia en el lloc 18. El vuitè lloc és pel restaurant de Juan Mari Arzak, que guanya una posició respecte a l'any passat.

La novena posició ha recaigut enguany per Le Chateaubriand, restaurant parisenc que regenta l'espanyol Iñaki Azpitarte i que l'any passat va ser onzè, però no deixa de sorprendre que la revista britànica el col·loqui per davant de tots els grans cuiners francesos. Tanca la llista, repetint posició, Per se, de Nova York, amb el seu xef Thomas Keller mentre que El Bulli, en la seva darrera temporada, queda fora.

A la cerimònia celebrada ahir a la nit a Londres també es van entregar premis especials, com el que va rebre el xef basc Juan Mari Arzak per la seva trajectòria al capdavant del restaurant de San Sebastià. La revista Restaurant Magazine va decidir premiar Arzak pels seus "esforços per promoure el llegat culinari del País Basc" i potenciar, amb la seva feina, el que "molts defineixen ara com la nova cuina basca". A més, la xef francesa Anne-Sophie Pic va rebre el premi a la millor xef de l'any, un nou guardó creat per aquesta edició. La xef de Maison Pic va ser escollida en una nominació on també competien la mà dreta d'Arzak a la cuina, la seva filla Elena Arzak, i la italiana Nadia Santini, del restaurant Dal Pescatore.