Un copiós grup d'investigadors ha escodrinyat durant vuit anys les les monografies, publicacions disperses i infinits treballs de premsa sobre aspectes parcials de la comarca de la Selva per elaborar la primera síntesi històrica d'aquesta comarca. Aquest equip d'investigadors ha treballat sota la coordinació de Narcís Figueras i Joan Llinàs per poder oferir Història de la Selva, una publicació de més de mil pàgines de la Diputació de Girona que es presentarà avui (19 h) a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma.

Aquest volum ve a reparar el dèficit d'una visió global que patia aquesta extensa i variada comarca, els límits administratius de la qual no es corresponen exactament amb la realitat geogràfica i econòmica. En aquest sentit, els coordinadors de l'obra expliquen al pròleg que Girona és una ciutat que "sempre ha exercit respecte de la Selva una atracció intensa". I és que el creador de la divisió comarcal de Catalunya per encàrrec de la Generalitat Republicana, el prestigiós geògraf Pau Vila, atorgava el 1931 a Girona la categoria de "capital natural" de la majoria de poblacions situades entre el Montseny i les Gavarres, Banyoles inclosa. D'aquesta manera és fàcil de comprendre perquè diverses poblacions del Gironès, una comarca estrictament administrativa, porten el nom selvatà: Fornells de la Selva o Cassà de la Selva. El mateix fenomen explica perquè la Selva no havia estat contemplada en el passat d'una manera unitària per cap investigador, i perquè no tenia una tradició investigadora i hi mancaven centres d'estudis, com hi havia ja a la resta de comarques. La força de la capital, Girona, que sí tenia aquestes institucions culturals, desertitzava el territori selvatà. I finalment, també per això, admeten Figueras i Llinàs, aquesta primera Història de la Selva depassa sovint els límits administratius selvatans en el seu intent d'explicar la globalitat dels fenòmens històrics, econòmics, culturals o sociològics.

L'obra s'estructura cronològicament per capítols des de la Prehistòria, per transcórrer successivament La Selva a l'antiguitat, L'edat Mitjana, L'Edat Moderna, El Segle XX i La Selva Contemporània (1875-2005).

La llista d'autors dels textos és llarguíssima: Joan Abad, Joan Blanco, Jordi Bohigas, Àngel Bosch, Miquel Borrell, Eudald Carbonell, Francina Carles, Lluís Costa, Joan Domènech, Rubèn Doll, Joan Llinàs, Rosa Llunch, Elvis Mallorquí, Joaquim Mateu, Jordi Merino, David Moré Aguirre, Lluís Palahí, Enriqueta Pons, Xavier Pérez, Joaquim M. Puigvert, Alons Ramírez, Emili Rams, Toni Reyes, Josep Manuel Rueda, Robert Sala, Narcís Soler, Josep Tarrés, Xavier Terrades, Maria del Vilar i Mario Zucchitello.