Quan el festival Sons del Món va néixer tot just fa cinc anys, ho va fer amb la intenció d'esdevenir un complement a la ja més que consolidada Schubertíada de Vilabertran, donant a conèixer a més el patrimoni arqueològic i gastronòmic de la zona; però en la seva sisena edició, amb l'empenta i desacomplexament que caracteritza els "germans petits", es consolida amb la seva programació "més ambiciosa", en paraules del seu director, Xavi Pasqual.

Aquestes no són paraules buides, analitzant un cartell ordit amb un dels pressupostos més reduïts dels festivals de casa nostra, només 80.000 euros. Així és com al juliol passaran per Vilabertran i Roses (població que es va sumar al Sons del Món el 2010) alguns dels noms més destacats de l'escena independent catalana (Mishima i el cantant de Love of Lesbian, Santi Balmes; i els ominipresents i prèviament anunciats Manel), uns dels capdavanters del flamenc fet a casa nostra (Miguel Poveda) i el veterà Tomeu Penya.

Vi, sopar, patrimoni i música

Però qui és, sens dubte, el gran i sorprenent reclam d'aquesta edició és la mexicana Julieta Venegas. La cantant oferirà a la Ciutadella el seu únic concert a Catalunya, presentant-hi nou disc acompanyada de guitarres, percussions llatines, secció de vents, "cavaquinhos" i els seus eterns companys de viatge, els acordions. I ho farà només una setmana després d'actuar com a cap de cartell al Festival Internacional de Benicàssim, coincidència gràcies a la qual Xavi Pasqual reconeix que ha estat possible de dur-la a l'Empordà.

A la llista de noms patris, cal afegir-hi el concert que oferiran Mishima i Santi Balmes, que després d'acomiadar una inacabable gira amb Love of Lesbian està oferint un seguit d'actuacions en solitari, on repassa els grans èxits de la formació en acústic. Com explica Pasqual, aquesta serà "una de les poques oportunitats" de veure el cantant en aquest format, amb l'al·licient afegit que podria sumar-se als Mishima per interpretar alguna peça conjunta.

El cartell es completa amb el Premi Nacional de Cultura Miguel Poveda, que oferirà un concert en format antològic acompanyat de banda i el piano de Joan Albert Amargós; els esmentats Manel, que ja han venut les 1.700 entrades per al seu concert del 6 de juliol; i el "combatent de la música", en paraules de Pasqual, que és el mallorquí Tomeu Penya.

Però no només de música viu l'home (i la dona), i és que aquests concerts són només "el reclam" per presentar "tots els actius turístics" que pot oferir l'Alt Empordà, segons Xavi Pasqual.

"La idea és poder arribar a mitja tarda, visitar Santa Maria de Vilabertran o la Ciutadella, fer un tast de vins, sopar en un dels restaurants adherits al Sons del Món, i assistir després a l'actuació", explica el director.

Els sopars, que es podran reservar prèviament al web del festival, s'oferiran a Vilabertran a l'Hort del Prior, i aniran a càrrec dels restaurants Amiel Molins i Mas Concas. En el cas de Roses, i per tal de "socialitzar" el festival i obrir-lo al conjunt de la població, en lloc d'oferir-se a la mateixa Ciutadella com l'any passat, seran deu restaurants a escollir qui prepararan un menú emmarcat en les jornades de cuina del peix.