L'Ajuntament de Vilamacolum ha fet cas omís dels dictàmens de la Comissió de Patrimoni de Girona i ha executat unes obres a l'entorn de l'església de Santa Maria malgrat que la comissió no les havia aprovat. En la sessió d'aquest novembre s'havia tractat per tercer cop aquest expedient, que estava pendent d'aprovació, però els tècnics van adonar-se amb sorpresa quan es van dirigir a la zona per fer-hi algunes comprovacions que el consistori ja havia realitzat prèviament aquestes obres, sense esperar el dictamen positiu corresponent per tirar-les endavant.

Concretament, es tracta d'unes llums que s'han posat a terra per il·luminar el temple i també d'un camí enrajolat que s'ha obert nou per arribar fins ben bé la porta de l'església, que està allunyada del nucli. Per la seva part, la comissió va anunciar ahir que ja ha advertit el consistori empordanès que ha de refer les obres que ha emprès sense la confirmació d'aquest ens; en cas contrari, seria sancionat per la Direcció General de Patrimoni.

L'Ajuntament de Vilamacolum havia entrat a la comissió de Patrimoni un projecte per adequar el camí que va a l'església de Santa Maria i també per il·luminar exteriorment el temple, situat en un paratge "idíl·lic" lluny del poble, segons el delegat de Cultura, Antoni Baulida.

La comissió, però, va deixar sobre la taula l'informe per considerar que l'església no havia d'il·luminar-se per fora. A més, també es demanava a l'Ajuntament que refés el camí nou que havia obert per arribar fins el temple perquè considerava que la via anava a parar directament a la portalada de l'església. El que es pretenia, segons la planificació de Patrimoni, era en canvi que aquesta via just s'eixamplés al final, quan es trobés ja a tocar del temple.

El projecte havia de passar aquest novembre per tercera vegada per la comissió i la sorpresa va ser que, quan un dels tècnics va anar a veure l'església, es va trobar que els llums ja estaven posats i que el camí s'havia enrajolat i no s'havia modificat.

Per això, Baulida va explicar que des de Patrimoni ja han requerit a l'Ajuntament que tregui els llums i eixampli el final del camí nou si vol que es legalitzi; a més, va alertar que en cas contrari la Direcció General de Patrimoni els podria sancionar.

250.000€ per a Sant Daniel

La comissió d'aquest mes també ha aprovat la restauració del claustre del convent de Sant Daniel de Girona, que data del segle XIII. L'obra té un pressupost de 250.000 euros (està inclosa dins el programa Romànic Obert) i consisteix en la neteja d'humitats, a arreglar esquerdes i abaixar el paviment del claustre per tal de recuperar el terra originari, que s'ha tapat.

En aquest sentit, Baulida va detallar que han demanat un estudi arqueològic per saber què es poden trobar sota el terra del convent.

D'altra banda, Patrimoni també ha demanat que la restauració dels capitells no es faci amb sorrejats sinó que s'opti per tècniques menys agressives que també aconsegueixen netejar i consolidar els capitells. I és que, segons va explicar Baulida, "amb els sorrejats queden com si fossin nous i no volem això". No és la primera vegada que Patrimoni s'inclina per aquest tipus de solucions quan cal dur a terme algun tipus de restauració, per preservar els materials i l'estètica originals.