Un equip d'investigadors amb participació espanyola ha constatat que fa 13.000 anys ja hi havia indicis de diferenciació social humana, segons les anàlisis realitzades en un antic assentament de la cultura natufiense, al sud de Síria, que va ser habitat per entre 40 i 60 persones.

Aquesta és la principal conclusió d'una investigació duta a terme en un poblat complet de 12 cabanes anomenat Qarassa 3, durant el 2009 i 2010 per científics espanyols i francesos, i que a més documenta el pas del nomadisme al sedentarisme.

Juan José Ibáñez, un dels científics, ha explicat que el poblat es composa de 12 cabanes, dues de les quals mostren un nivell de complexitat superior a la resta. Aquesta característica podria indicar una diferència en el rol social dels seus habitants i, per tant, l'existència d'autoritat.

Ibáñez ha detallat que fins ara es creia que les diferències havien aparegut fa 11.000 anys, quan es van establir els primers pobles d'agricultors i ramaders; ara es demostra, però, que ja hi eren amb els caçadors recol·lectors.