Nous experiments demostren que les apnees del son, que sempre s'han associat amb problemes cardiovasculars o neurocognitius, també comporten més risc d'aparició de tumors malignes i augmenten la mortalitat per càncer. Els resultats dels experiments, fets per investigadors de l'Hospital Clínic, de la Universitat de Barcelona (UB), de la societat espanyola de pneumologia SEPAR i de la Universitat de Wisconsin, es van presentar ahir al congrés de la Societat Toràcica Respiratòria Americana de San Francisco.

L'apnea del son és una malaltia que afecta el 5% de la població, tant infantil com adulta, però que en molts casos no està ben diagnosticada, ja que només el 30% dels casos es tracten.

Es caracteritza per obstruccions repetides de la via aèria mentre s'està dormint i que provoquen episodis de falta d'oxigen a la sang, el que es coneix com hipòxia intermitent i que s'havia demostrat que provoca somnolència, trastorns metabòlics, neurocognitius, cardiovasculars, però que, fins ara, no s'havia associat amb el càncer.