El planeta Venus creuarà a la mitjanit del 5 al 6 de juny el disc solar, en el que serà el seu últim trànsit fins d'aquí a 105 anys, segons que va informar l'Institut d'Astrofísica de les Canàries. L'IAC participarà en el projecte europeu "Gloria", que consisteix en observar amb telescopis solars i càmeres digitals aquest trànsit.

L'institut científic ha informat que Venus començarà a creuar el disc del sol en un viatge que es completarà en poc més de sis hores, en un espectacle que només serà visible des de l'hemisferi diürn terrestre, és a dir, la part del planeta en què el Sol estigui per damunt de l'horitzó durant el trànsit.

Cap més trànsit fins el 2117

Des d'Espanya el fenomen no serà visible en la seva totalitat, donat que no més es podrà observar el final d'aquest trànsit a la sortida del sol, el 6 de juny, des de la costa nord mediterrània i les illes Balears. El fenòmen té lloc quan el sol, Venus i la Terra s'alineen en aquest ordre, de forma que el planeta bloqueja part de la llum que emet l'estrella.

Els tres astres s'alineen en rares ocasions, pel fet que les òrbites al voltant del Sol de la Terra i Venus estan lleugerament inclinades l'una respecte de l'altra.

Després del trànsit de la setmana que ve, no se'n produirà cap altre fins el 2117. A més, l'IAC explica que des de la invenció del telescopi, Venus ha creuat el disc solar només en set ocasions.

El trànsit de Venus és la primera d'una sèrie de retransmissions en directe d'esdeveniments astronòmics que vol promoure l'astronomia entre el públic.