La Fundació Espanyola del Cor (FEC) assegura que la implantació de lleis antitabac com la posada en marxa a Espanya fa un parell ?d'any aconsegueix reduir entre un 10 i un 20 per cent els infarts a Europa als mesos posteriors de la seva entrada en vigor, sobretot entre els joves i els fumadors passius.

Així ho ha afirmat aquesta entitat amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac que se celebra avui. De fet, un estudi realitzat a Alemanya ja ha demostrat que després del primer any d'aplicació, els ingressos hospitalaris per angina de pit han disminuït en un 13,3 %, i els ingressos per infart de miocardi, en un 8,6 %.

L'estudi, dut a terme per investigadors de la Dartmouth Medical School dels Estats Units, ha comptat amb una mostra de més de 3,7 milions de persones, i ha desvetllat també una notable disminució de la despesa hospitalària.

Així doncs, el cost per ingressos hospitalaris per angina de pit ha disminuït en un 9,6 % (suposant un estalvi de 2,5 milions d'euros), mentre que la reducció del cost per infart ha estat del 20,1 % (amb una disminució de despesa de 5,2 milions d'euros, aproximadament).

Morts de fumadors passius

"S'ha demostrat que existeix una clara relació entre la disminució de la prevalància de tabaquisme i la incidència de malalties càrdiovasculars", va assenyalar el coordinador del Grup de Treball de Tabac de la Secció de Cardiologia Preventiva i Rehabilitació de la Societat Espanyola de Cardiologia, Jaime Fernández de Bobadilla.

A més, a aquest estudi cal sumar-hi un altre realitzat a Escòcia, que compta amb una llei encara més restrictiva que l'alemanya, on s'ha demostrat que la reducció dels ingressos hospitalaris per infart de miocardi és del 17 %.

Segons dades del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabac, compartits per l'Enquesta Nacional de Salut 2006, el consum de tabac provoca prop de 50.000 morts anuals. A Espanya moren anualment 6.200 fumadors passius a l'any, dels quals 5.000 ho fan per aspirar el fum a la seva pròpia llar.

No obstant, aquest expert ha reconegut que a Espanya "encara no s'ha estudiat directament l'efecte de l'aplicació de la llei antitabac sobre la reducció de la malalatia càrdiovascular". Malgrat tot, ha avançat que gràcies a la restricció del fum dels cigarrets als llocs públics, se salven cada any 1.000 vides de no fumadors. "Si a més fem que la gent deixi de fumar a casa, les xifres augmentaran notablement", va apuntar.