Investigadors del Servei de Granges i Camps Experimentals de la Universitat Autònoma de Barcelona han aconseguit generar en ovelles i cabres aversió a les fulles d'olivera i de vinya per usar aquests animals en la neteja de les males herbes que creixen al voltant dels cultius, però sense danyar-los.

Aquest projecte és el primer d'aquest tipus que es desenvolupa a Espanya, encara que hi ha precedents als EUA i altres països, segons que va declarar ahir la seva coordinadora, Elena Albanell, que també va explicar que les ovelles s'han deixat anar, amb èxit, a camps de vinyes del Penedès i d'oliveres de Viladecans, a la província de Barcelona.

Albanell va recordar que en cultius llenyosos com l'olivera o la vinya, que suposen el 27% de la superfície cultivada a Espanya, s'usen actualment pesticides o maquinària agrícola per eliminar les herbes, però aquestes pràctiques poden donar lloc a una llarga llista de problemes mediambientals pels residus originats o per la compactació del sòl que pot produir la maquinària. Segons l'estudi, utilitzant el pasturatge d'ovelles i cabres, s'evita l'ús de pesticides i de fertilitzants, i a més, els seus excrements aporten nutrients al sòl.

Tot i així, l'estudi també té en compte els inconvenients del pasturatge en aquests cultius com el mal que el bestiar pot provocar en la quantitat i qualitat de la collita en consumir les fulles i brots joves.