La cap de l'oposició a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch, es va mostrar ahir "horroritzada" pel, al seu parer, "sexisme dels mitjans de comunicació", segons va dir a través d'un vídeo en la gala anual dels periodistes gironins. Pia Bosch va resultar guanyadora del premi "càstig" Mosca Borda, que els periodistes atorguen per votació a qui dificulta la informació o és susceptible davant allò publicat. L'exdiputada al Parlament va revelar que, quan va ser nomenada delegada del Govern a Girona, va estar a punt de denunciar un diari local per sexisme. Bosch, que es va imposar a les candidatures d'Oriol Casas, Albert Bayot i Francesc X. Sánchez, es va explicar en vídeo perquè es troba fora de Girona per completar la seva formació com a "psicòleg coach", va dir.

Per la seva part, Albert Ballesta, director dels Serveis Territorials d'Interior, va merèixer la Mosca Grossa per les facilitats informatives donades durant els incendis de l'estiu passat a l'Empordà. Ballesta, que es va imposar a Ruth Abuin, Fermí Santamaria i a la Mesa d'Entitats per la Participació Ciutadana, va tenir un record especial per a les víctimes mortals dels focs.

Celebrada al Centre Cívic Sant Narcís, la gala va tenir un caràcter amè però també emotiu, per l'atorgament d'un dels premis a la malaguanyada periodista Pepa Bouis -que van recollir els seus fills Oriol i Laia-, i pels records als recentment desapareguts Jordi Comas, Emili Casademont, Jordi Velasco i Miquel Diumé.

També es va premiar les capçaleres de premsa comarcal Àncora, El Ripollès, Empordà, El 9 Nou, Hora Nova i Comarca. En nom seu va recollir el guardó Carles Ayats, el qual va recordar que la premsa comarcal a la demarcació de Girona suma 250.000 lectors.

En la gala, presentada per Jordi Grau, el Col·legi de Periodistes va commemorar el seu 25è aniversari i va lliurar la Mosca de Sant Narcís al MIC de futbol, el campionat internacional que se celebra cada any a la regió. Va recollir el trofeu David Bellver, president del MIC acompanyat del futbolista Marc Muniesa. L'artista Carles Bros ha dissenyat els trofeus d'enguany.

Conjura contra la crisi

La gala va ser amena i emotiva, i es va tenyir d'aquell aire fraternal i solidari dels temps de lluita i canvi. Els presents semblaven fer pinya en un intent de conjurar la crisi. Va ser en aquest sentit encoratjadora la intervenció del periodista i alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que va defensar el paper d'"actors" i va reivindicar la "capacitat d'influència" dels periodistes, que "no som mers informadors". "Podem influir en unes eleccions, en la presa de decisions d'un govern i en l'opinió pública", va reivindicar. Puigdemont va vaticinar que "la crisi passarà" i que la professió en sortirà "reforçada.

En el mateix sentit, Albert Ballesta va afegir, al seu torn: "La xarxa ha socialitzat la informació i ara s'imposarà la intervenció de qualitat de l'interlocutor [llegeixi's periodista] que valida la informació de qualitat" que corre per Internet.

El president de la demarcació gironina del Col·legi de Periodistes, Narcís Genís, va recordar les activitats formatives i de reciclatge que ofereix l'entitat.