La Conferència de les Parts de la Convenció de l'ONU sobre Canvi Climàtic (COP18) celebrada a Qatar va concloure ahir amb un acord per prorrogar fins al 2020 la vigència del Protocol de Kyoto per a la reducció de gasos d'efecte hivernacle. L'acord, conegut com a Porta Climàtica de Doha, suposa prorrogar Kyoto vuit anys, l'únic tractat internacional vinculant per combatre l'escalfament global, tot i que Rússia, Japó i el Canadà, entre d'altres, no van accedir a aquest nou compromís, de manera que les emissions de CO2 dels participants suposen gairebé només el 15% de les emissions globals.

"Els agraeixo a tots vostès la seva bona voluntat i el treball dur per avançar en aquest procés", va afirmar el president de la Conferència, Abdullah bin Hamad al Attiyah, durant la presentació dels resultats de les negociacions maratonianes de la COP18, que en realitat hauria d'haver conclòs divendres. El delegat rus, Oleg Xamànov, tot i això, va manifestar la negativa del seu país, que ja defensava una utilització menys restringida dels drets d'emissió i que, com Bielorússia i Ucraïna, rebutja prorrogar el Protocol de Kyoto.

L'acord tancat a Doha ajorna fins al 2013 les negociacions sobre la demanda dels països en vies de desenvolupament, que exigeixen més donacions per ajudar a frenar les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Totes les delegacions presents a Doha han reconegut que l'acord final no satisfà les recomanacions dels científics, que demanaven mesures dràstiques per evitar un escalfament que provoca onades de calor, tempestes de sorra, inundacions, sequeres o l'augment dels nivells del mar.

El Protocol de Kyoto que, signat el 1997, no incloïa països desenvolupats tan importants com els Estats Units i no imposava objectius de reducció dels gasos a països en desenvolupament com la Xina, Índia, Brasil o Mèxic, obligava 35 països industrialitzats a reduir una mitjana d'un mínim d'un 5,2% les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Pacte "feble i irreal"

Les veus crítiques per l'escassa resposta a la urgència de fer front al canvi climàtic es van deixar sentir tot seguit d'anunciar-se l'acord. El Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF, les seves sigles en anglès) considera "feble i irreal" per frenar el canvi climàtic l'acord assolit ahir. "Els negociadors de Doha no han complert ni tan sols les expectatives mínimes", critica l'organització ecologista en un comunicat. França, per la seva part, a través de la ministra Delphine Batho, va lamentar que la cimera "no ha estat a l'alçada".