L'empresari de l'oci nocturn Joan Planas, fundador de conegudíssims locals com la Pèrgola a Riudarenes, o el Don Carlo i la Sala de Ball a Girona, i animador de mil balls i festes majors dels pobles amb els seus conjunts de música i espectacles de revista, va morir la nit de dilluns a la seva casa de Riudarenes, han explicat fons familiars.

Nascut el 30 de setembre de 1925 a Riudarenes, Joan Planas va heretar el negoci familiar, una fusteria, activitat que va compaginar amb el treball de barber. Però a poc a poc es va anar introduint, ja des de ben jove, en el negoci del lloguer d'orquestres per organitzar balls, i aquesta faceta el va portar a encapçalar un dels principals grups de l'oci nocturn gironí.

Planas va patir fa quatre anys dos ictus, als quals s'hi van sumar altres problemes de salut. Aquest migdia a la una se celebrarà un ofici per la seva ànima a l'església de Sant Martí de Riudarenes.

Cantar amb un embut

El seu fill, de nom també Joan, va recordar ahir per al Diari de Girona que al seu pare sempre li agradava explicar en to de broma: "Jo vaig començar a contractar músics quan encara cantaven amb embut". I és que després de la ?guerra encara no es disposava d'altaveus i els músics s'havien de desplaçar de poble a poble en bicicleta o en tartana.

Però en Planas s'espavilava per animar amb ball i música les revetlles de Sant Joan, les festes majors i els balls d'estiu. El negoci va començar a anar a tota vela i els mateixos músics que tocaven a la tarda a Riudarenes protagonitzaven unes hores després la festa de nit a Sant Hilari. "Eren anys de molta lluita i de molt viatjar en moto", recorda Joan Planas fill.

La fusteria i la barberia van quedar enrere i van donar pas a un professional organitzador i programador de música de futur prometedor. En societat amb l'empresari barceloní Ricard Ardèvol va nèixer l'empresa Planas-Ardèvol SL . Aquí comencen els anys daurats, quan van convertir l'antiga discoteca Can Pere dels Alls (carretera Barcelona, de Girona) en el mític Don Carlo, inaugurant Can Gabriel a Palafrugell, fundant la Pèrgola a Riudarenes i portant a l'antic hotel Cap Ça Sal, situat entre Pals i Begur, el glamur a la Costa Brava amb artistes com Manolo Escobar, Lola Flores, Julio Iglesias, Raphael o Serrat, que es trobaven en els inicis de la seva carrera escènica.

També va tenir la discoteca Peroppe's de Blanes, i programava la discoteca Revolution de Lloret de Mar i els balls d'estiu a la pista del Jardín de Llagostera. Això li permetia llogar els artistes per tres o quatre jornades i fer minigires. A l'hotel Cap Ça Sal, Planas explotava la sala de festes, la discoteca i el cinema. Planas-Ardèvol va triomfar també portant a les festes majors espectacles de revista, amb vedets i còmics inclosos.