El president de Rússia, Vladímir Putin, ha concedit la ciutadania russa a l'actor Gerard Depardieu, que havia expressat el seu desig de renunciar al passaport francès per la decisió del Govern francès d'elevar al 75% els impostos als més rics.

Putin va signar el decret de concessió del passaport rus a Depardieu, nascut a França el 1948 i que ha donat vida a personatges com Obèlix, Cyrano de Bergerac o Martin Guerre, en virtut de l'article 89 de la Constitució russa.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va explicar a l'agència Interfax que l'artista francès havia sol·licitat la ciutadania russa "fa ben poc, a través de l'ambaixada" i que aquest ja ha estat informat personalment de l'expedició del passaport.

"Depardieu ha participat en grandiosos projectes cinematogràfics i interpretat papers com el seu famós Rasputín, que tot i que encara no ha estat estrenat a Rússia, és una interpretació nova i molt valenta d'aquest personatge", va dir.

Peskov va recordar que Putin ja li havia pràcticament garantit públicament el mes passat en roda de premsa la concessió de la ciutadania russa si l'artista decidia finalment renunciar a la francesa.

"Aquesta promesa responia a l'enorme contribució de Depardieu a la cultura i cinematografia nacional", va apuntar.

En aquesta roda de premsa Putin va prometre l'expedició d'un passaport rus a l'artista, encara que va destacar que "ell es considera francès". "Ell es considera europeu i ciutadà del món. Però estima molt el seu país, la seva cultura, i la viu. Estic segur que ara no està travessant un bon moment, però això acabarà", va apuntar.

Putin va subratllar que els artistes són persones amb "un esperit especial" i que "és fàcil ferir els seus sentiments".

"Estic convençut que els màxims dirigents (de França) no volien ferir Depardieu, però com qualsevol funcionari d'alt o mitjà rang sempre defensem la nostra política i les decisions preses", va dir.

Conflicte amb el Govern gal

L'actor, de 64 anys, va anunciar fa unes setmanes que traslladaria la seva residència fiscal a la localitat belga de Néchin, a tot just un quilòmetre de la frontera francesa.

La seva decisió va ser titllada de "mesquina" pel primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, cosa que va indignar Depardieu, qui va reaccionar anunciant la seva voluntat de renunciar la nacionalitat francesa. Depardieu va assegurar fa uns dies que no reconsideraria la seva decisió després que el Consell Constitucional francès rebutgés aquesta mesura, anunciada pel president, François Hollande, durant la campanya electoral i incorporada al pressupost per al 2013 que es va presentar el setembre passat.