Els neandertals cantaven òpera, sosté l'arqueòleg anglès Steven Mithen, creador de la teoria de la musicalitat com a forma de comunicació prelingüística entre aquells antics pobladors.

Encara que és autor del llibre The singing neanderthals, traduït a Espanya per Els neandertals cantaven rap, l'arqueòleg prefereix pensar que "la musicalitat dels neandertals es podria identificar més amb l'òpera que amb el rap, ja que a més de música, aquells homínids també utilitzen la dansa i el llenguatge corporal com a forma de comunicació".

En una entrevista, Mithen assenyala que "el rap està associat a un tipus particular de música basat en les paraules i en les frases, cosa de què mancaven els neandertals".

Mithen, que va inaugurar ahir al CosmoCaixa un cicle de conferències sobre La música i el seu impacte en el cos i la ment, organitzat conjuntament amb l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), precisa que "els neandertals no adoptaven una posició hieràtica en el seu cant, ja que la mímica era també important, i fins i tot gran part dels sons guturals que emetien intentaven imitar sons naturals d'animals, el vent, els rius".

L'essència de la seva teoria és que "abans de l'aparició del llenguatge compositiu, format per paraules i regles gramaticals, ja existia en els neandertals una forma de comunicació prelingüística basada en les variacions del to, el ritme, el llenguatge corporal i el timbre de les seves veus". Van desenvolupar aquesta forma primigènia de comunicació a partir dels seus ancestres, "una musicalitat que es pot seguir en l'evolució humana que remet als primers éssers humans, fa dos milions d'anys".