Comadira obté la Creu de Sant Jordi

El Govern premia Jordi Roch, organitzador de la Shubertíada de Vilabertran, i l'Associació de Veïns i Amics de Calella

02.05.2013 | 07:27
Narcís Comadira.
Narcís Comadira.

El Govern ha concedit aquest dimarts la Creu de Sant Jordi al poeta Narcís Comadira (Girona, 1942), a l'enginyer industrial Josep Maria Bosch Aymerich (Girona, 1917), que va prendre part en la decisió de situar a Barcelona la fàbrica Seat; al gestor musical Jordi Roch i Bosch, organitzador de la Schubertíada de Vilabertran, i a l'Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell, organitzadora de la festa major de la vila.
En una breu ressenya, el Govern de la Generalitat destaca que a la poesia de Narcís Comadira i Moragriega, gènere que conforma el gruix de la seva obra literària, s'hi manifesta la influència del Noucentisme. En la seva faceta de pintor, mostra interès pels volums i la geometrització, a més de per la simplificació de formes. Alhora, se'n remarca la feina de traductor i els estudis sobre arquitectura.
L'Executiu també ha distingit l'editor Antoine Gallimard i l'expert en comunicació audiovisual Romà Gubern. A Antoine Gallimard se li valora el compromís en la defensa de l'edició, les llibreries i la lectura, mentre que de Romà Gubern se'n destaca el prestigi assolit per ser autor de més de quaranta llibres sobre cinema, semiòtica, cultura de masses, cultura de la imatge i sociologia de la comunicació.
A més, s'ha guardonat l'actriu Assumpció Balaguer, nascuda a Manresa, vídua de Paco Rabal, i entitats com l'Agrupació Excursionista Catalunya.
A part del terreny artístic, literari i comunicatiu, el Govern de la Generalitat ha concedit la Creu de Sant Jordi a dos empresaris. En primer lloc, a Joan Planes Vila, per haver contribuït a internacionalitzar l'economia catalana i a generar riquesa. L'any 1969, Planes va fundar Astral, empresa que donaria origen a Fluidra, un grup multinacional dedicat al desenvolupament d'aplicacions per l'ús sostenible de l'aigua del qual és fundador i president.
L'altre empresari guardonat és Julio Sorigué Zamorano. Se li valora la trajectòria en el sector de la construcció, i la tasca cultural i cívica. El grup del qual és president d'honor abasta també els sectors agrícola i mediambiental. La Fundació Sorigué, per la seva banda, impulsa des de Lleida activitats culturals, socials i educatives, disposa d'una col·lecció d'art i gestiona un centre ocupacional per a discapacitats psíquics.
El Govern també ha guardonat amb la Creu de Sant Jordi l'empresari Pere Balsells i Jofre; l'enginyer industrial, arquitecte i empresari Josep Maria Bosch Aymerich; l'empresari i promotor cultural Raimon Carrasco i Azemar; l'advocat i periodista Ricard Fernández Deu; el crític i tractadista d'art Daniel Giralt-Miracle i Rodríguez; l'economista Andreu Gispert i Llavet; l'endocrinòleg, dramaturg i, entre altres, l'escriptor Ramon Gomis de Barbarà.

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema