L'Any Carmen Amaya, que impulsa la Generalitat amb motiu del centenari del naixement de la bailaora i el cinquantenari de la seva mort (esdevinguda l'any 1963 a Begur), arrenca aquest mes de maig amb una exposició fotogràfica a la Virreina de Barcelona i amb el Festival Ciutat Flamenco al Mercat de les Flors.

Més de 200 artistes participaran en el Festival Ciutat Flamenco, que se celebrarà entre el 23 i el 26 de maig i que reunirà "propostes heterodoxes, transgressores i interdisciplinàries en l'àmbit del flamenc contemporani", segons va informar ahir el director del Mercat de les Flors, Francesc Casadesus.

Entre les activitats d'aquest certamen, en què col·labora el Taller de Músics, destaca l'espectacle Lo que nos queda de Carmen, que reunirà a la Banda Municipal de Barcelona, nens gitanos del barri del Gornal de l'Hospitalet i alumnes de l'Institut del Teatre, amb la col·laboració especial de la bailaora Yerbabuena i la direcció escènica de Juan Carlos Lérida.

També s'ha de ressaltar la inauguració de la Sala Carmen Amaya al Mercat de les Flors, la mostra de cinema P'Alucine i l'actuació de Rocío Molina a la font que porta el nom de Carmen Amaya, situada al barri de la Barceloneta.

Francesc Casadesus va subratllar que la programació del Festival Ciutat Flamenco pretén destacar tres idees relacionades amb la personalitat artística de Carmen Amaya: "El reconeixement de l'art popular, la internacionalització del flamenc i la seva renovació".

En l'apartat de la reivindicació de l'art popular, Casadesus va incloure l'espectacle en la Barceloneta i la participació dels nens del barri del Gornal; la internacionalització serà present en dos muntatges amb artistes argentins i nord-americans, dos països molt importants en la trajectòria professional de Carmen Amaya; i el Mercat de les Flors incentivarà la renovació del flamenc facilitant una trobada artística entre diferents disciplines.

El comissari de l'Any Carmen Amaya, Xavier Albertí, va expressar el seu interès que aquesta celebració serveixi per "reivindicar les profundes arrels del flamenc a Catalunya" i "la importància i la influència de la cultura gitana en la cultura catalana".

Carmen Amaya va néixer en una barraca del barri barceloní del Somorrostro el 1913 i va debutar sent nena al restaurant 7 Portes, que en aquella època era un cafè-cantant.

La seva passió interpretativa li va valer l'apel·latiu d'"El Torbellino Gitano", que va utilitzar durant els primers anys, fins que en la dècada dels vint va iniciar la seva trajectòria internacional a París, de la mà de Raquel Meller.

"Carmen Amaya és l'artista de flamenc més internacional del segle XX", va remarcar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que espera que els actes que se celebraran entre aquest mes i el de maig de 2014 serveixin per "redescobrir a Carmen Amaya, honrar la seva memòria i difondre el seu llegat".

El director de Promoció dels Sectors Culturals de l'Ajuntament de Barcelona, Llucià Homs, va destacar la participació del consistori en l'exposició Carmen Amaya 1963. Fotografies de Colita i Julio Ubiña.

La mostra, que es podrà veure a la Virreina des del 8 de maig fins al 7 de juliol, estarà formada per 70 imatges que reflecteixen "el duende, el talent i la força de Carmen Amaya", així com "el buit que va deixar la seva mort a la localitat empordanesa de Begur, on va morir", va recordar Homs.

Xavier Albetí, que és també director del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), va anunciar que aquest espai escènic acollirà el muntatge La Capitana, un homenatge a la bailaora que "unirà les seves arrels tradicionals amb la seva projecció internacional". Televisió de Catalunya (TVC), el Tablao Cordovès, l'Ajuntament de Begur i el Festival de Cant Flamenc de la Mina també s'han sumat a la celebració."El departament de Cultura incentiva un Any Carmen Amaya que tothom pot fer seu i el programa està encara obert per a tots aquells que vulguin sumar-s'hi", va puntualitzar Albertí.