L'Aplec del Remei de Cassà de la Selva es ve celebrant des de fa mols anys, una prova és que justament aquí, ara fa cent anys hi debutà la cobla Selvatana i diumenge que ve es celebra aquesta efemèrides.

Ens aquest 100 anys de vida han passat per les files de la Selvatana, una bona quantitat d'intèrprets de cobla d'una gran vàlua.

Anotem. Ramon Serrat, intèrpret de tenora i cabdal compositor, Pere Arpa, fiscornaire i compositor, Robert Vilallonga, intèrpret de tible, Pere Mercader, instrumentista de tible i tenora i autor de més de 400 sardanes, algunes signades amb el nom de Pere Calders, Josep Coll I Ligora, considerat un dels més qualificats intèrprets de tenora de tos els temps, també bon compositor, Josep Gravalosa, tocava el flabiol i el violí i a més un destacat i fi compositor, els Saló, en Martí, el pare i l'Emili, el fill, Modest Puig, tocava el fiscorn i durant molts anys en fou el representant, Francesc Mas Jané, tocava la tenora, el trombó, el violí i el piano, durant 5 anys n'assolí les tasques directives, Pere Camps, intèrpret de tible i compositor, Delfí Sunyer, sempre rialler,executava el contrabaix, Josep Colomer, intèrpret de tenora i gran pedagog d'aquest instrument, Lluís Cotxo, cabdal executant de tenora i bon compositor, Josep Albertí, 19 anys com a director i autor de la famosa sardana, Al·legoria ,Josep Mir, gran intèrpret de tenora, els seus cants dolços i suaus eren una delícia de poder-los escoltar, morí als 58 anys, Josep Puig (el moreno) tota una institució amb el fiscorn, Joan Parés, immillorable intèrpret de tible, Marcel Rahola, tenora i representat molt de temps, Pere Fontàs, gran músic, tocava el fiscorn, en fou director molts anys i autor de moltes sardanes, Francesc Cortada, considerat un dels millors flabiolaires, Raimon Sabater, tible i representant, Antoni Mas que en fou director i tocava el piano...

Actualment La Selvatana està formada per:

Jesús Santaliestra, director, Josep Farràs, tenora, Eliseu Quintana, fiscorn, Josep Pineda, trompeta, Ferran Guillamet, trombó, David Martínez, tenora, Joan Barrera, tible, Jordi Feliu, tible, Sant Pi, trompeta, Josep Bosch, trompeta, Jordi Amorós, Cristina Farràs, flabiol, i els cantants: Noleia Mora, Fani Sànchez, Jordi Vlàzquez i Pitu Manubens.

Diumenge en aquest acte de rememoració, després de la celebració de l'Eucaristia, al redós de migdia hi haurà l'acte commemoratiu del centenari de la Selvatana, la formació actual i amb tots els components que vulguin i que hagin estat membres de la cobla, interpretaran quatre sardanes ben representatives: Al·legoria, una sardana emblemàtica de la cobla, escrita per Josep Albertí, molts anys director d'aquesta formació, El parc de la guineu, de Pere Fontàs que en fou intèrpret i director durant molts anys, Gota d'aigua, de Joan Calders (sinònim de Pere Mercader) moltes temporades en aquesta formació i una sardana dedicada justament a aquest aplec, L'Aplec del Remei, de Josep Masó.

Seguirà la diada amb un dinar de germanor i al final amb formació d'orquestra La Selvatana oferirà una petita actuació.

Durant tot aquest any 2013, han estat molts els actes commemoratius, destacant els de la Festa major de Cassà i els molts concerts del centenari que s'ha desenvolupat en moltes poblacions.

La voluntat i la feina ben feta han aconseguit amb aquests cent anys dur la nostra música als llocs més enlairats del panorama musical de la mà de La Selvatana.

Felicitats a la Cobla-Orquestra La Selvatana a tots el components que en decurs d'una centúria hi han romàs i que segueixin amb el mateix esperit.

aplec de tossa de mar

La població de Tossa de Mar arriba aquest any a la celebració del seu Aplec de la Sardana essent el XXVI, i no es únicament un dia dedicat a la nostra dansa sinó tot el cap de setmana. Els actes comencen el dissabte a la tarda, amb una audició a 2/4 de 6 al passeig de Mossèn Cinto Verdaguer i la col·laboració de la cobla Ciutat de Girona que interpretarà 6 sardanes totes elles dedicades a la població. A la nit, a les 10 al cinema Montserrat, la mateixa cobla, dirigida per Josep Cassú oferirà un concert, en el qual s'estrenaran dues composicions: Gratitud, de Sígfrid Galbany i Rosa de tardor, de Jaume Cristau, el concert serà presentat per Mercè Planas.

El diumenge l'Aplec, també al passeig de Mossèn Cinto Verdaguer, a 2/4 d'11 del matí i a les 4 de la tarda, amb les cobles: La Principal del Llobregat, Ciutat de Girona, Genisenca (matí) i La Flama de Farners (tarda).

Aquí també hi haurà una estrena, es tracta de la sardana de Jaume Cristau, Batecs de la mar a Tossa. S'oferirà un homenatge al compositor Sífrig Galbany, nascut a Cabrils (Maresme) el 1936. Hi haurà també un concurs de colles improvisades al matí amb un obsequi per cada colla participant i estarà limitat a 14 colles.