L'escriptor mexicà Álvaro Enrigue ha guanyat el 31è Premi Herralde de novel·la amb l'obra Muerte súbita, una història ambientada al segle XVI i que compta amb dos duelistes singulars, el pintor italià Caravaggio i el poeta espanyol Quevedo, que s'enfronten en un partit de tennis.

L'escriptor mexicà va explicar ahir a Barcelona després del veredicte que la novel·la succeeix en un sol dia, el 4 d'octubre de 1599, al migdia, quan es troben a les pistes de tennis públiques de la plaça de Navona, a Roma, dos duelistes singulars: Caravaggio i Quevedo.

El guanyador de l'Herralde ha treballat la psicologia d'aquests dos personatges i les seva dues maneres de veure el món: "Caravaggio, símbol de la contrareforma, tenia una idea molt moderna de la celebritat, de la fama, i en això s'assemblava més a Warhol que a Miguel Ángel; i Quevedo era una figura sòlida com a defensor de la hispanitat, del catolicisme, de l'imperi".

Caravaggio, assegura Enrigue, és "un jove artista llombard que ha descobert que la forma de canviar l'art del seu temps no és reformant el contingut dels seus quadres, sinó el mètode per pintar-los, i amb això ha posat la pedra de fundació de l'art modern".

El seu adversari és "un poeta espanyol potser massa intel·ligent i sensible per al seu propi bé" i tots dos porten vides dissipades fins a la mol·lície.

En resum, "tots dos estan a la pista per defensar una idea de l'honor que ha deixat de tenir sentit en un món de sobte enorme, divers i incomprensible".

Muerte súbita es juga en tres sets, amb canvi de pista, en un món que per fi s'havia tornat rodó com una pilota. L'obra la publicarà Anagrama.