Dona i major de 50 anys. És el perfil predominant de qui forma part d'una companyia de teatre amateur de les comarques gironines. Aquesta és una de les conclusions que s'extreu de l'estudi elaborat pel Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag) amb el suport de l'Associació Teatral Amateur Gironina i promogut per la Diputació de Girona. El treball és una recopilació de dades i una enquesta exhaustiva per elaborar un cens sobre aquests col·lectius culturals. En els quatre mesos que s'han invertit en la seva elaboració, s'han localitzat un total de 176 formacions teatrals procedents de 79 municipis gironins.

L'estudi es va presentar ahir a l'Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona en una taula-debat, que va comptar amb la participació del vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy; del president de l'Associació Teatral Amateur Gironina, Dani Sancho; la técnica en gestió i encarregada del projecte, Montserrat Sànchez i el director del Fitag, Martí Peraferrer.

El treball es va dividir en dues parts. La primera fase del projecte es va centrar en identificar les companyies existents. En total, s'han censat 176 grups, ubicats en 79 municipis gironins. La segona fase de l'estudi, en la qual han participat 62 companyies teatrals, ha consistiti en la realització d'una enquesta exhaustiva per conèixer totes les característiques de les agrupacions teatrals. La majoria de companyies (un 76%) tenen un director estable que acostuma a ser una persona major de 50 anys. El 61% de les formacions treballen amb textos de creació pròpia. Gairebé el 25% de totes les companyies no fan cap representació fora del seu municipi i la majoria d'elles, si han d'escollir textos aliens, representen obres d'autors catalans.

El director del Fitag, Martí Peraferrer, va explicar que la majoria dels membres que componen les companyies són dones i que gran part de les agrupacions estan dirigides per persones majors de 50 anys. "Hi ha un envelliment dins del teatre amateur gironí tot i que l'enquesta deixa clar que cada cas és un món", va assenyalar.

Cop de mà de la Diputació

L'objectiu principal de l'estudi era analitzar el panorama del teatre amateur gironí, estudiar el moviment social i cultural que genera i aportar dades objectives que permetessin conèixer millor el sector. Uns objectius que s'han assolit de llarg ja que l'estudi ja ha començat a donar els primers fruïts ja que la presentació de l'estudi va finalitzar amb el compromís de la Diputació de Girona de reimpulsar una nova campanya de teatre amateur.

En aquest sentit, el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, va assegurar que a partir d'ara es farà "costat d'una manera més decidida al teatre amateur de les comarques gironines" impulsant una nova campanya basada en la recuperació i millora de la fórmula creada amb els antics projectes T de Teatre i Visionat organitzats per la Diputació de Girona. Segons l'estudi, les companyies valoren molt positivament aquest tipus de circuits teatrals, ja que permet donar a conèixer més el seu treball.

El projecte es desenvoluparia amb la col·laboració de l'Associació Teatral Amateur Gironina sota el paraigües del Fitag, amb la possibilitat que algunes de les companyies poguessin formar part del Festival. A més, Soy va plantejar la idea des de dos àmbits: el didàctic i el pedagògic, dins el qual també hi hauria el centre de formació El Galliner. "Es tracta de promoure el teatre amateur més enllà del poble on es fa i donar l'oportunitat de formar-se", va explicar.

Soy va afegir que tots els grups hi podran participar, que un jurat en seleccionarà quinze per tal que formin part del circuit i que la Diputació subvencionarà amb 600 euros cada actuació, arribant a un màxim de tres per grup.