El Consell per a l'Economia del Vaticà va mantenir aquesta setmana una reunió a Ciutat del Vaticà per analitzar, entre altres assumptes, els estatuts de la Secretaria, la missió de la qual serà gestionar i reformar les activitats econòmiques i administratives de la Santa Seu, segons va informar el Vaticà. "En la reunió s'han analitzat els estatuts de la Secretaria per a l'Economia i (de la figura) de l'auditor general, i la integració dels serveis de l'Administració del Patrimoni de la Seu Apostòlica (APSA) en el funcionament de la Secretaria d'Economia", va afirmar la Santa Seu al seu portal web oficial.

Els membres del Consell per a l'Economia també van posar sobre la taula algunes indicacions per realitzar procediments i preparar balanços financers. El Consell per a l'Economia és l'òrgan que tutela el "ministeri" d'Economia de la Santa Seu i va ser creat pel papa Francesc el febrer passat.

Està format per quinze membres, vuit cardenals i set laics (entre aquests l'espanyol Enrique Pla Cueto) i s'ocupa de preparar les directives que ha de seguir la Secretaria d'Economia. Està coordinat per l'arquebisbe de Munic i Frisinga, "Reinhard Marx, i els seus membres són a més, l'arquebisbe de Lima, Juan Luis Cipriani Thorne; el de Ciutat de Mèxic, Norberto Rivera Carrera; el de Galveston-Houston (EUA), Daniel Vaig donar Nardo; l'arquebisbe de Durban (Sud-àfrica), Wilfrid Fox Napier; el de Bordeus (França), Jean-Pierre Ricard; el d'Hong Kong, John Tong Hon i el vicari general del papa a Roma, Agostino Vallini.

Els membres laics són el maltès Joseph F.X. Zahra, el francès Jean-Baptiste de Franssu, el canadenc John F. Kyle, l'alemany Jochen Messemer, l'italià Francesco Vermiglio, i el singapurés George Yeo, a més de l'espanyol Pla Cueto. La Secretaria d'Economia va ser presentada com una instància destinada a donar credibilitat i transparència als comptes i a les possessions del Vaticà, però també, com va explicar en el seu moment el portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, per invertir "millor les finances vaticanes entre els pobres i marginats".