L'actor Leonard Nimoy, conegut mundialment per encarnar l'icònic senyor Spock en la saga galàctica Star Trek, va morir ahir als 83 anys per problemes pulmonars al seu domicili de Bel Air, a Los Angeles, tal i com va informar la seva família. Nimoy va fer públic el 2014 que patia una malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) després que transcendissin fotografies en què apareixia en una cadira de rodes connectat a un respirador artificial.

L'intèrpret va arribar a explicar al seu compte de Twitter que es trobava "bé" però no podia "caminar distàncies molt llargues", abans de demanar als fumadors que aprenguessin "la lliçó". Nimoy va atribuir aquests problemes de salut als seus anys d'addicció al tabac, un hàbit que havia deixat feia més de tres dècades.

La notícia de la mort va ser confirmada en el compte oficial de Twitter de l'actor per part del seu nét Daniel. "Va ser un home extraordinari, marit, avi, germà, actor, autor i amic. Gràcies a tots pel càlid condol", va manifestar el nét, que va aprofitar per anunciar que posarà a la venda una edició especial de samarretes a la botiga Internet dedicada a Nimoy. Els beneficis que s'obtinguin aniran destinats a una fundació dedicada a la investigació de malalties pulmonars.

L'ombra del personatge

Nascut el 26 de març de 1931 a Boston, era fill d'immigrants ucraïnesos jueus ortodoxos i es va convertir en una icona de la cultura pop idolatrat entre els fanàtics de la ciència ficció per encarnar a la petita i la gran pantalla Spock, un extraterrestre del planeta Vulcano de gran intel·ligència però amb dificultats per socialitzar-se.

Nimoy va interpretar el senyor Spock en la sèrie d'exploració galàctica Star Trek entre 1966 i 1969 i va reprendre el personatge en múltiples ocasions en el cinema, amb l'adaptació de la sèrie a la gran pantalla entre 1979 i 1991, anys en què es van estrenar sis llargmetratges. Així mateix, l'actor va tornar a reaparèixer com Spock en la reedició de la saga dirigida per J.J. Abrams, Star Trek (2009) i Star Trek: En la foscor (2013).

"Descansa en pau, Leonard Nimoy. Molts de nosaltres a la NASA vam ser inspirats per Star Trek", va dir ahir l'agència espacial nord-americana en el seu compte oficial de Twitter, en què va publicar una imatge de l'intèrpret juntament amb alguns companys de repartiment de la sèrie als peus del transbordador Enterprise.

Les mostres d'afecte i de record cap a Nimoy i la seva família es van multiplicar amb el pas dels minuts en les xarxes socials, entre ells els dels seus companys a Star Trek. "El vaig estimar com a un germà. Tots trobarem a faltar el seu sentit de l'humor, el seu talent i la seva ?capacitat per estimar", va afirmar a Twitter William Shatner, el capità Kirk, inseparable company de ?viatge de Spock en la popular sèrie.

George Takei, que va fer d'oficial Sulu en el clàssic Star Trek, va recórrer a Facebook per mostrar el seu condol. "Avui el món ha perdut un gran home i jo, un gran amic. Et tornem a les estrelles, Leonard. Ens vas ensenyar "llarga vida i prosperitat" (frase recurrent de Spock) i tu la vas tenir, amic. Et trobaré a faltar de moltes, moltes maneres", va dir Takei.

L'actor encarregat de reencarnar el senyor Spock a la nova saga cinematogràfica de J.J. Abrams, Zachary Quinto, va assegurar després d'escoltar la notícia de la defunció de Nimoy que el seu cor estava "trencat". "T'estimo profundament, el meu estimat amic i et trobaré a faltar cada dia", va comentar Quinto al seu compte de Twitter.

El paper del vulcanià va marcar professionalment Nimoy, malgrat els seus esforços per no encasellar-que el van portar a buscar altres vies creatives en el teatre, la literatura o la fotografia. El 1975, va publicar la seva primera autobiografia, ?significativament titulada I Am Not Spock (Jo no sóc Spock). No obstant això, vint anys més tard, ja ?reconciliat amb el personatge i després de reconèixer el que li havia aportat, va publicar el 1995 la segona i definitiva autobiografia: I Am Spock.