Al llarg dels segles les tradicions religioses han contribuït a la millora de diversos aspectes de les societats en les que es troben inserides, més enllà del context cultural específic on hagin nascut. Aquesta contribució és la que vol destacar el document: L'aportació de les tradicions religioses dins les societats obertes. Les religions com a capital sociocultural, que pretén recordar la contribució de les tradicions religioses.

És el segon informe publicat pel Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa i s'emmarca dins de la col·lecció de documents sobre matèries que afecten l'àmbit religiós i la seva expressió en la vida pública. El document té com a propòsit ser una font de reflexió i a la vegada coneixement que pugui endinsar els seus lectors en nous espais de trobada i diàleg dins de la globalització i la gran diversitat en que esta summergit el món.

Recordar a la societat civil sobre el que les religions han aportat centenàriament, i en alguns casos milenàriament, al seu entorn sociocultural. També posar en relleu quines són les principals aportacions d'aquestes tradicions en diferents àmbits molt diferenciats com poden ser les arts, l'economia, l'educació, la salut, la immigració, el diàleg ecunèmic i interreligiós o bé en l'àmbit més espiritual.

El document també fa una reflexió sobre el paper de l'Estat, que encara que no tingui la funció de promoure uns valors espirituals ni tampoc privilegiar una tradició religiosa determinada, és positiu que les institucions que el conformen col·laborin amb les diverses iniciatives de caire social que sostenen i desenvolupen els creients de les diverses tradicions religioses en favors del creixement humà així com la defença dels que estan més desfavorits en l'actualitat.

El document ha estat creat pel Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, una òrgan col·legiat que assessora la Generalitat en temes referents als afers religiosos en tot Catalunya. Les seves funcions principals són proposar actuacions i plantejaments en el marc de les relacions amb les diferents esglésies, confessions i comunitats religioses que compleixin la seva activitat en l'àmbit català, assessorar en relacions de col·laboració o de cooperació itambé informar sobre qüestions religioses. En aquest últim cas s'engloba la creació d'aquest projecte de documents religiosos.