Descobreixen dues sitges medievals a la Casa de les Vídues de Llagostera

Els vestigis arqueològics trobats daten d'entre els segles IX I XIIII i són les restes més antigues del municipi

24.08.2015 | 07:16
Una de les sitges que s´han localitzat en les obres de remodelació de la Casa de les Vídues.

Troballa inesperada i sorprenent a Llagostera. Les obres de remodelació i ampliació de la Casa de les Vídues han permès descobrir l'existència de dues sitges de l'edat mitjana retallades en el subsòl natural de l'edifici. Les restes de ceràmica del seu interior han servit per comprovar que aquestes dues sitges, molt properes entre si, són els vestigis arqueològics més antics que s'han trobat mai a la vila. En concret, es creu que una d'elles s'hauria construït entre el segle IX i XI i l'altra, de planta circular, entre els segles XI i principis del XIII, quan la vila era un poblat medieval. Fins ara només s'havien descobert restes i altres troballs a Can Caciques dels segles XIV i XV.
La primera fase de les obres de reforma, reconstrucció i ampliació de la Casa de les Vídues van arrencar el passat mes de febrer promogudes pel consistori de Llagostera que va demanar la col·laboració, ajuda i consell d'un arqueòleg ja que l'edifici es troba situat en el cor de l'antic nucli medieval de la vila. Va ser precisament aquell mes quan els operaris van topar amb el descobriment de les dues sitges medievals mentre estaven rebaixant una part del terra d'aquest espai.

Aturar les obres
El director de la intervenció, l'arqueòleg Joan Llinàs, de l'empresa Atri Cultura i Patrimoni SLU, va ser l'encarregat de dirigir els treballs. Les sitges, situades una al costat de l'altra, es trobaven enclavades en el subsòl natural. A més, les dues estaven a tocar del mur de l'antiga Casa de les Vídues, per la vessant sud. Un mur que es va construir entre els segles XVI i XVII. "En el moment en què van aparèixer vam decidir aturar les obres fins que poguéssim documentar-les", va comentar Llinàs.
Una de les sitges -de planta circular, parets globulars i fons pla- s'hauria construït entre els segles IX i XI i només es va poder documentar una quarta part. La segona, també de planta circular, s'hauria fet entre els segles XI i principis del XIII i van aconseguir excavar unes dues terceres parts del total. Llinàs ha explicat que van aconseguir datar-les gràcies a les restes de ceràmica de color gris i negre que van trobar al seu interior. "Eren restes pròpies de l'alta edat mitjana", va explicar.
Aquestes sitges s'utilitzaven per emmagatzemar els cereals i, tal com detalla l'arqueòleg, perta?nyen als primers segles del poble medieval que va ser fa centenars d'anys la vila de Llagostera. Al mateix temps, són les restes més antigues que s'han trobat mai al municipi. "Fins ara, s'havien fet altres troballes al nucli urbà, sobretot entre el 2008 i el 2011 amb les obres de Can Caciques però aquelles restes eren de la baixa edat mitjana i l'edat moderna, entre els segles XIV, XV i XVII", va comentar.
Uns descobriments sorprenents i interessants per a la història de Llagostera. La vila, situada en un turonet, comptava amb una doble muralla i els experts creuen que podria haver acollit un antic poblat ibèric. "Es tracta d'una vila molt ben situada, enmig d'una plana i amb un bon domini visual de la zona. Per això, tot fa pensar que podria haver-hi hagut un poblat durant l'època ibèrica. De moment només hem trobat ceràmiques d'aquesta època", va afegir l'arqueòleg.
L'església de la vila data del segle X i l'actual ajuntament és el que anteriorment era el castell. A mesura que el poble va anar creixent, els habitants van anar construint les seves cases fora de la muralla, baixant pel turó. "És molt possible que es localitzin més troballes d'aquestes característiques tot ique no s'han fet moltes obres ni restauracions o excavacions per indagar-ho, ja que l'actual poble es troba sobre de l'antiga vila medieval", va detallar Llinàs.
Després de documentar, fotografiar i registrar la descoberta, els tècnics van trencar una part d'una de les sitges per poder continuar els treballs de remodelació i van tapiar la resta. En concret, aquestes obres de remodelació són la primera de les tres fases del projecte de reforma i ampliació de la Casa de les Vídues redactat per l'arquitecte Carles Soler.

Rehabilitació integral
La voluntat de la iniciativa és solucionar els problemes d'accessibilitat que té l'edifici i, en les properes fases que encara no tenen un calendari fixat, està previst que es faci la rehabilitació integral de l'edifici, restaurant dos locals amb entrada des del carrer Sant Antoni. El pressupost total del projecte és de 412.419 euros -sense IVA-; 122.154 dels quals corresponen a la primera fase executada; 240.990 a la segona fase i 49.275, a la tercera. De moment, encara no hi ha data definida per tirar endavant les dues noves fases que falten.
La idea és que les instal·lacions, un cop reformades, puguin acollir un centre d'art -vinculat a la Escola de Belles Arts- una sala d'exposicions i l'espai jove de la vila, que ha de ser el punt de trobada i centre dinamitzador de la gent jove de Llagostera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema