El capellà homosexual expulsat diu que l´església és una "heterodictadura"

El teòleg Krzysztof Charamsa assegura que el papa Francesc és "una esperança" però que s'enfronta a una oposició "homofòbica i irracional"

13.10.2015 | 07:21
El capellà i teòleg polonès, Krzysztof Charamsa.
El capellà i teòleg polonès, Krzysztof Charamsa.

El capellà i teòleg Krzysztof Charamsa, expulsat del Vaticà després de revelar que és homosexual i té parella estable, denuncia que l'Església és "una heterodictadura" ancorada en el passat i afirma que "el papa Francesc és una esperança", però que s'enfronta a una oposició "homofòbica i irracional". En una entrevista, el sacerdot polonès (1972) explica que el passat dia 3 va decidir "sortir de l'armari" i revelar que té com a parella un català, hores després d'enviar una carta al Papa en la qual li exposava la necessitat de no amagar-se més i de denunciar que "l'Església és homofòbica". "Jo no puc ser cínic, fariseu o hipòcrita, ni portar una doble vida", diu el sacerdot, que ha estat expulsat com a oficial de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, com a secretari adjunt de la Comissió Teològica Internacional i com a professor de Teologia de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma.

Charamsa ja ha rebut una carta del seu bisbe a Polònia, com a preludi a ser apartat de l'exercici sacerdotal, en què l'acusa "d'anar contra les Sagrades Escriptures i contra el magisteri de l'Església", acusacions que el sacerdot rebutja. Encara que no ha rebut resposta de la seva carta al Papa, reconeix que Francesc "ha fet ja moltíssim" per modernitzar una Església que és "homofòbica, irracional i paranoica", però adverteix que s'enfronta "a resistències que són obstacles insuperables". "Malgrat que oficialment el Papa té el poder absolut, no cada paraula seva és càtedra, ni l'Església és el govern d'una sola persona", subratlla Charamsa en al·lusió a la "potent" cúria romana que, segons ell, s'oposa a les tesis del Papa.

Un futur llibre

L'exoficial de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el dicasteri que dicta les normes de la moral catòlica, denuncia que en aquest ministeri no s'han seguit les instruccions del Papa en el sentit d'obrir-se a les noves realitats de la societat. "El Papa ha posat deures a l'Església i és fantàstic com ha obert debats i ha proposat ja dos sínodes per parlar dels grans problemes de la humanitat, entre ells la família, que es creua amb coses tan importants com les coses més íntimes de les persones humanes", raona.

De moment, Charamsa ja ha anunciat la seva intenció d'escriure un llibre perquè té la "necessitat d'explicar més pausadament tot el que he passat" i "com vaig decidir sortir de la desesperació de la meva situació". El prelat assegura que dins l'Església catòlica el seu cas "no és únic, ni rar", encara que l'intentin presentar "com una excepció", i afirma que si només ha?gués revelat la seva homosexualitat "hauria estat expulsat igualment".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Escolta els finalistes de l´Intro 2016
Escolta els finalistes de l´Intro 2016

Escolta els finalistes de l´Intro 2016

Rooms i Edward Estlin disputaran la final el 3 de novembre a l'escenari de Sant Feliu de Fires de...

Els Mossos donen un conjunt de quadres al Museu de l´Empordà

Els Mossos donen un conjunt de quadres al Museu de l´Empordà

Les obres feia 14 anys que esperaven que el seu amo les reclamés Nou de les peces porten la firma...

La Mercè es converteix en una disco dels 70

FUNKY, FUNKY!Companyia: Orelles de xocolata.CC La Mercè, diumenge 23 d'octubre. Festival temporada...

Com acreditar-se i aconseguir entrades a la Festa del Cinema

Com acreditar-se i aconseguir entrades a la Festa del Cinema

Avui comencen tres dies de descompte en el preu de les entrades, però abans cal acreditar-se per...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema