Quan falten pocs dies perquè acabi l'excavació a la vil·la romana de Vilauba a Camós, els arqueòlegs han fet un primer balanç. La campanya d'enguany va començar el 13 d'octubre i acaba dilluns que ve. Les actuacions s'inclouen en el pla de treball inclòs en el conveni de col·laboració entre institucions copropietàries (ajuntaments de Banyoles, Camós, Porqueres, Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles) i la Diputació de Girona.

La modificació del traçat de la GI-524, que fins al 2013 passava pel mig del jaciment, ha permès continuar descobrint noves restes fins ara amagades a sota la carretera i que corresponien a l'antiga vil·la romana que explotava agrícolament aquesta plana. La campanya d'enguany ha permès completar per la part nord la planta del balneum o àrea termal associada a l'edificació principal, deixant al descobert la canalització perimetral que recollia les aigües pluvials i també de les diferents sales de bany, feta amb una base de teules i rajols i ben delimitada per petits murets fets amb travertí i rierencs.

L'excavació ha servit per constatar també que els constructors romans aprofitaven les característiques del terreny natural per situar-hi una bona part del conjunt termal, atès que algunes estances dels banys, com ara el caldarium o sala del bany calent i la sudatio o sauna, disposaven d'una cambra d'aire sota del paviment que facilitava la circulació de l'aire calent provinent dels forns de l'àrea de servei. Els materials recuperats demostren que els banys es mantingueren en ús almenys fins a mitjans del segle IV dC.

Els treballs han aportat també valuoses informacions sobre les etapes i reformes que va patir la instal·lació termal. Seguint les modes i costums de l'època, el balneum es va afegir a la casa en el segle II dC, en paral·lel a la construcció d'una nova galeria porxada que completa l'àrea residencial de la vil·la que, en el seu moment àlgid va arribar a tenir uns 900 m2.

L'excavació de l'àrea de l'antiga traça de carretera ha permès completar la planta de moltes estances associades a diferents etapes del jaciment. Destaca la «redescoberta» de dipòsits documentats durant les tasques de construcció del primer camí el 1932. Les característiques i dimensions suggereixen que podrien correspondre a part d'unes instal·lacions agrícoles lligades a la producció d'oli.

Finalment, s'ha començat a destapar l'àrea exterior on s'han identificat les traces de les activitats que es realitzaven. Destaca la troballa de nombrosos forns domèstics destinats a la reparació d'eines i estris metàl·lics. Aquest sector es troba alterat parcialment per una trinxera que podria correspondre a una antiga delimitació dels camps en època medieval.