Un antic abat està sent investigat per la policia italiana per haver-se apropiat, presumptament, de més de 500.000 euros dels fons de la seva abadia destinats a caritat i que, segons mitjans locals, va gastar en festes o sopars de luxe. La policia financera (Guardia di Finanza) italiana va confiscar béns per un valor de més de 500.000 euros a Pietro Vittorelli, antic abat benedictí de Montecassino (centre-sud d'Itàlia), sota l'acusació d'apropiació indeguda i blanqueig de capitals, segons les fonts.

Sopars amb ostres i xampany a Londres, compres de 2.000 euros en un establiment de roba de marca i despeses de 34.000 euros al mes amb la targeta de crèdit eren algunes de les accions realitzades amb els diners presumptament desviats. Els diners procedien, segons sembla, de les quantitats aportades pels contribuents italians a l'«Otto per mille», la quota que l'Estat italià i l'Església destinen a obres caritatives.

Els diners els treia dels comptes de l'Abadia de Montecassino, una de les més conegudes d'Itàlia, i els guardava en caixes de seguretat o dipòsits personals, ja que tenia accés il·limitat al compte corrent de la institució, segons explicava ahir el diari Corriere della Sera. El germà de Vittorelli, Massimo, també està sota acusació de la Fiscalia, ja que ell era un dels titulars dels comptes a què van ser transferits els fons de la diòcesi entre 2008 i 2013.