L'Agència Espacial Nord-americana, NASA, va alertar ahir que una dels glaceres més grans de Groenlàndia (Dinamarca) s'està fonent a una velocitat «accelerada», cosa que tindrà conseqüències que es notaran en les pròximes dècades. Es tracta de la glacera Zachariae Isstrom, que per si sola conté un 5% del gel que cobreix l'illa (uns 91.780 quilòmetres quadrats) i que ha estat reclassificat de la posició «glaciològicament estable» que se li va atorgar el 2012 a «retirada accelerada».

En un estudi finançat per la NASA i publicat ahir a la revista Science, els investigadors van descobrir que la glacera aboca 5.000 milions de tones de massa de gel anuals a l'oceà Atlàntic. Si la glacera arribés a fondre's completament tindria capacitat, per si sola, de pujar els nivells del mar a tot el món més de 46 centímetres.

«Les glaceres del nord de Groenlàndia estan canviant ràpidament. La forma i les dinàmiques de Zachariae Isstrom han canviat dramàticament en els últims anys», va indicar el coautor de l'informe i investigador de la Universitat de Califòrnia a Irvine Jeremie Mouginot. «La glacera s'està desintegrant i deixant anar icebergs de gran volum a l'oceà, el que suposarà que els nivells del mar pujaran en les pròximes dècades», va alertar.

Al costat de Zachariae Isstrom s'hi troba una altra gran glacera, Nioghalvfjerdsfjorden, que també s'està fonent. Totes dues recullen al voltant del 12% de la massa de gel de Groenlàndia, de manera que, si es desintegren, el nivell dels mars a tot el món pujaria gairebé un metre, segons l'informe científic.