La UdG es pronuncia sobre el pla 3+2

Els estudiants organitzen un referèndum per conèixer l'opinió d'alumnes, treballadors i professorat

16.12.2015 | 17:26
La UdG es pronuncia sobre el pla 3+2

El pla 3+2 impulsat pel govern estatal ha nascut envoltat de polèmica. Segons alerta el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el canvi a tres anys de grau i dos de màster suposarà un encariment dels estudis. Per això, han organitzat un referèndum per demanar a tota la comunitat universitària què en pensa. Aquest dimecres i dijous els estudiants, professors i treballadors de la UdG hi poden dir la seva. A banda de votar sí o no, també poden demanar (en cas de votar sí) que s'obri una negociació per debatre com s'aplica aquest canvi en l'estructura dels estudis. El referèndum es fa a nivell de Catalunya i, en el cas de Girona, compta amb el suport del rectorat i el Consell d'Estudiants.

El gener de 2015 el Consell de Ministres va aprovar el decret que permetia canviar l'estructura de graus i màsters. Amb l'adaptació al Pla de Bolonya, l'estat espanyol va establir que els graus tindrien, de manera homogènia, una durada de quatre anys i els màsters d'un any. Amb aquest decret, però, es canvia aquesta estructura i es passa a tres anys de graus i dos anys de màster (per això se'l coneix com el pla 3+2).

L'argument del ministeri és que Espanya suposa una "raresa" dins la comunitat europea –on la majoria de països segueixen una estructura flexible de la durada dels graus segons els estudis- i que, si es canvia al 3+2, les universitats espanyoles s'equiparen a l'entorn i afavoreixen la mobilitat d'estudiants.

Des de la comunitat universitària, en canvi, s'alerta que és un pas per a una "privatització encoberta" dels estudis universitaris i que aquest canvi suposarà un encariment de les matrícules i, per tant, més dificultats per a les classes populars d'accedir a la universitat.

Per conèixer l'opinió de la comunitat universitària al respecte, les universitats catalanes (a iniciativa del SEPC) han organitzat entre aquest dimecres i dijous referèndums a les diferents facultats per preguntar a estudiants, treballadors i professorat què en pensen.

En el cas de la UdG, la iniciativa compta amb la implicació del Consell d'Estudiants i també del mateix rectorat. De fet, el rector, Sergi Bonet, serà present dilluns a una roda de premsa on es donaran a conèixer els resultats.

Decidits a poder negociar

El referèndum no només pregunta si s'està d'acord o no amb el pla del govern espanyol, sinó que, en cas de votar que sí, també es demana si es vol una negociació o no. D'aquesta manera, si el pronunciament majoritari és o bé a favor del no o bé a favor del sí però amb negociació, això legitima els estudiants a "forçar" el govern espanyol i també la Generalitat a repensar el pla.

"Els dos resultats ens servirien per legitimar un espai de debat posterior per poder acordar una proposta consensuada per tota la comunitat i posar-la en coneixement dels governs", ha manifestat Josep Puig, membre del SEPC a Girona.

Puig recorda que el compromís dels rectors catalans va ser no aplicar el pla fins al curs 2017/2018 però, segons apunta, ja hi ha facultats que tenen a punt la memòria per començar a introduir els canvis l'any vinent. Per això, els estudiants busquen poder influir en cada cas particular per garantir que l'adaptació al 3+2 no suposa un encariment dels estudis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema