El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP), de l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament de Girona, ha posat en marxa una iniciativa pionera que permet la descàrrega en alta resolució i completament lliure i gratuïta dels centenars de milers de fotos antigues, gravats, postals i altra documentació que custodia.

Segons ha explicat l'arxiver municipal, Joan Boadas, els usuaris poden descarregar-se totes aquestes imatges i fer-ne un ús particular, però no un ús comercial.

Gràcies a les noves llicències creative commons, que protegeixen els documents contra l'ús lucratiu, els usuaris poden baixar les imatges i fins i tot imprimir un pòster per al menjador de casa, però, segons Boadas, si algú té la temptació de fer-ne ús comercial «ja em posaré jo en marxa per perseguir-lo i fer la reclamació oportuna».

Fins ara ja es podia accedir a més de 3 milions d'objectes digitals, des d'un pergamí del segle XII a una fotografia de la cavalcada de Reis d'enguany, per posar dos exemples ben allunyats entre si, però per tenir-los en alta resolució calia formalitzar la documentació pertinent. «Amb les llicències creative commons ens estalviem tot aquest procés burocràtic», afirma Boadas, que es mostra «content» d'aplicar una iniciativa pionera a l'Estat espanyol.

De l'ingent volum de documentació digital, 2.648.742 són pàgines de premsa digitalitzada, mentre que 439.067 són documents de diferents tipus (textuals, en imatge, gràfics, cartogràfics, etc.) als quals es pot accedir a través del web de consulta de l'SGDAP.

Fins al moment, tota aquesta documentació es podia visualitzar a través del web però des d'ahir, a més, es pot obtenir una còpia del document digital amb bona qualitat només amb un clic del ratolí.

L'SGDAP emprèn una nova iniciativa fidel a la seva política d'obrir-se a la ciutadania: «Nosaltres custodiem l'arxiu, que és propietat dels ciutadans», sosté Boadas.

Qui ho vulgui pot cercar, per exemple, entre més de 27.000 retrats la foto de l'avi o l'àvia i descarregar-la en alta resolució (3.500 píxels) al seu ordinador, la qual cosa li permetrà fer una impressió estàndard amb bona qualitat.

També es poden obtenir els PDF dels cartells de les fires i festes de Sant Narcís, de la correspondència de Carles Rahola o dels llibres d'actes del Govern de la ciutat,o disposar d'una reproducció digital d'una postal antiga de Girona, d'un daguerreotip del segle XIX o d'un gravat de la Guerra del Francès.

La manera de fer-ho és ben senzilla: només cal localitzar el document i fer un clic a la pestanya de descàrrega, i als pocs segons s'obté una còpia del fitxer digital a l'ordinador. Si se seleccionen diversos documents, el programa crea una carpeta comprimida (.zip).

Amb aquesta decisió, l'SGDAP segueix l'estela d'organitzacions tan prestigioses com el Rijskmuseum d'Amsterdam o la Library of Congress de Washington.