Un any després que Birdman aconseguís 9 nominacions als Oscars, Alejandro González Iñárritu s'ha superat a si mateix amb El renascut, que va aconseguir ahir 12 candidatures, incloses dues per al mexicà, i parteix com a màxima favorita en la gran gala del cinema que tindrà lloc el 28 de febrer.

La cinta d'acció Mad Max: Fúria en la carretera, de George Miller, parteix amb grans opcions amb 10 candidatures, mentre que el film de ciència ficció Mart, de Ridley Scott, va obtenir 7 nominacions.

El pont dels espies, de Steven Spielberg; Carol, de Todd Haynes, i Spotlight, de Tom McCarthy, van obtenir 6 nominacions cadascuna. Per darrere queden La gran aposta i Star Wars: El despertar de la força, amb cinc candidatures, respectivament.

«El renascut» aspira a superar els quatre Óscar aconseguits l'anys passat per «Birdman» i opta a les estatuetes de millor pel·lícula, director (Iñárritu), actor (Leonardo DiCaprio), actor de repartiment (Tom Hardy), fotografia (el mexicà Emmanuel Lubezki), vestuari (Jacqueline West), muntatge (Stephen Mirrione) i maquillatge i perruqueria (Siân Grigg, Duncan Jarman i Robert Pandini).

També competirà pels premis al millor disseny de producció (Jack Fisk i Hamish Purdy), edició de so (el mexicà Martín Hernández i Lon Bender), barreja de so (Jon Taylor, Frank A. Montaño, Randy Thom i Chris Duesterdiek) i efectes visuals (Rich McBride, Matthew Shumway, Jason Smith i Cameron Waldbauer).

Iñárritu és productor de la cinta, així que figura entre els candidats per recollir el guardó de millor pel·lícula, mentre que en el camp de millor director es disputarà el guardó amb Adam McKay (La gran aposta), George Miller (Mad Max), Lenny Abrahamson (L'habitació) i Tom McCarthy (Spotlight).

DiCaprio, en la seva cinquena nominació com a actor (en té una més com a productor d´El llop de Wall Street), tindrà enfront de Bryan Cranston (Trumbo), Matt Damon (Mart), Michael Fassbender (Steve Jobs) i Eddie Redmayne (La noia danesa).

Per la seva banda el britànic Tom Hardy s'estrena en els premis de l'Acadèmia i trobarà una duríssima competència en Christian Beli (La gran aposta), Mark Ruffalo (Spotlight), Mark Rylance (El pont dels espies) i, especialment, Sylvester Stallone (Creieu. La llegenda de Rocky), que ja es va endur el Globus d'Or entre una enorme ovació dels presents.

L'Óscar a la millor actriu la disputaran Cati Blanchett (Carol), Brie Larson (L'habitació), Jennifer Lawrence (Joy), Charlotte Rampling (45 Years) i Saoirse Ronan (Brooklyn). Lawrence, als seus 25 anys, es converteix així en l'artista més jove de la història a sumar quatre nominacions.

En el camp de millor actriu de repartiment, les nominades van ser Jennifer Jason Leigh (Els odiosos vuit), Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (Spotlight), Alicia Vikander (La noia danesa) i Kate Winslet (Steve Jobs).

Lubezki, que podria sumar el seu tercer Óscar consecutiu després de Gravity i Birdman, està en situació per l'espectacular fotografia d´El renascut al costat d'Ed Lachman (Carol), Robert Richardson (Els odiosos vuit), John Seale (Mad Max) i Roger Deakins (Sicari).

Així mateix, L'abraçada de la serp (Colòmbia), dirigida per Ciro Guerra, va ser nominat com a millor film de parla no anglesa.