El papa Francesc ha ordenat canviar la litúrgia del tradicional lavatori dels peus, que recorda el de Jesús als apòstols durant l'Últim Sopar i que se celebra el Dijous Sant, perquè es puguin triar també dones per a aquest ritu. En una carta enviada al prefecte de la Congregació per al Culte Diví, Robert Sarah, i difosa ahir, Francesc explica que no han de ser elegits només homes o nois perquè es rentin els peus en aquest ritu i «pugui triar-se com participants tots els membres del Poble de Déu», és a dir també dones o noies.

El pontífex afegeix al text amb data del 20 de desembre però fet públic ara que així s'expressa «plenament el significat del gest realitzat per Jesús al Cenacle, el fet de donar-se fins al final per salvar el món, la seva caritat sense fronteres». En aquest canvi al «missal romà» d'aquest dia, Francesc recomana que sigui donada als fidels «una adequada explicació sobre el significat d'aquest ritu».

El Vaticà també va publicar el document de la Congregació per al Culte Diví del passat 6 de gener amb el qual entren en vigor aquests canvis requerits pel pontífex perquè en aquest ritu estigui representada «cada part del poble de Déu» i puguin participar-hi «homes , dones, joves, gent gran, sans, malalts, consagrats i laics». El lavatori dels peus per a la missa d'in cena domine del Dijous Sant preveia rentar a «duodecim viros selectos» (12 homes seleccionats).

En les seves celebracions de la missa de Dijous Sant com a pontífex, Jorge Bergoglio ja s'havia saltat aquesta norma, com l'any passat quan va rentar els peus de dotze detinguts, sis homes i sis dones, que complien condemna a la presó romana de Rebibbia. En aquella ocasió, Francesc, després rentar els peus d'una de les recluses també ho va fer al seu nadó assegut a la falda.