El Black Music Festival celebra enguany una 15a edició que destaca per continuar eixamplant el ventall de gèneres, més enllà dels clàssics, amb un cartell que combina artistes veterans i joves talents, tan de l´escena nacional com internacional. Encara que la cita, esdeveniment ineludible per a tots els amants de la música negra -en totes les seves formes i derivacions-, va començar a escalfar motors dimarts passat a la sala Luz de Gas de Barcelona, amb un tribut a Michael Jackson a càrrec de Patax, el projecte liderat pel músic Jorge Pérez, el BMF 2016, es posa en marxa avui al Sunset Jazz Club de Girona, amb la sensibilitat i delicadesa de la jove i prometedora cantant Paula Valls, de tot just setze anys. Un aperitiu ideal de cara a la inauguració oficial que tindrà lloc demà divendres a La Mirona de Salt, amb l´actuació de la nord-americana Akua Naru, destacada figura de l´escena hip hop internacional que fins i tot ha estat comparada amb Lauryn Hill.

El festival de música negra pioner a Catalunya, que en aquesta edició travessa més fronteres que mai programant actuacions a Fornells de la Selva, Cervià de Ter, La Bisbal d'Empordà, Perpinyà i Barcelona, a més de Girona i Salt, estrena també nou director. Pau Marquès, exmembre dels llegendaris Umpah-pah, ha assumit el càrrec que fins ara exercia Jordi Planagumà. A banda de l´explosiva i reivindicativa combinació de hip hop, poesia, rap, funk i jazz amb què Akua Naru donarà el tret de sortida, el cartell del festival compta amb un bon nombre d´atractives propostes. Entre els noms imprescindibles, el veterà baixista nord-americà Stanley Clarke, que arribarà acompanyat de la seva banda i amb la condició de cap de cartell, el trio femení de Ghana The Sey Sisters, el concert de tribut a la desapareguda Amy Winehouse -que ha posat d´acord The Gramophone All Stars i Zalon Thompson, que va ser corista de la cantant londinenca-, el soul deliciós de Gemma Genezzano i Joe Scott, el revival funk i disco de The Gruixut´s i The Risas o el primer pícnic musical del festival, que se celebrarà al Parc del Migdia de Girona.

Un musical pedagògic

La música negra serveix per entendre millor el món, aprendre a valor les legítimes aspiracions socials que al llarg de la història s´han assolit amb esforç, i captar l´essència d´una cultura tan flexible com imprescindible. Amb aquesta idea, el festival acollirà enguany la representació del musical On blue, un espectacle que ressegueix, a través de les grans cançons la història de la música moderna als Estats Units, el bressol de bona part dels gèneres que avui dia ballem i cantem.

Aquest projecte pedagògic, que viatja a través del temps, escoltant la música espiritual que els esclaus africans cantaven als camps de cotó a finals del segle XVIII, als grans musicals de Broadway, està protagonitzat pels alumnes i docents de l'Escola de Música Moderna de Girona i alumnes de l'Escola de Dansa Nou Espiral. On Blue també pica l´ullet a l'obra musical del gironí Xavier Cugat, un dels grans promotors de la música llatina en les dècades dels 40 i 50.