La periodista Carmen Alcalde, fundadora l'any 1965 a Girona de la revista Presència, confessa ara, als seus 80 anys d'edat, en un llibre de relats íntims i memòries, un homicidi involuntari i en defensa pròpia que va cometre quan tenia 15 anys i va empentar violentament un home que estava abusant sexualment d'ella.

Alcalde descriu al llibre "Amar se escribe breve· (Ediciones Carena) com una tarda un home la va retenir per "aixafar-la" amb el cos i "iniciar les seves carícies", i com ella va reaccionar regirant-se i ventant-li una "violenta empenta".

"Aterrida, vaig veure com relliscava per les escales fins al primer replà", escriu Alcalde, i afegeix que al cap d'una estoneta, quan ella va gosar baixar l'escala, va veure "el rostre d'aquell home completament ensangonat".

Els fets es van produir en una escala que dona a la plaça del Correu Vell del carrer de la Força de Girona a l'inici de la dècada de 1950.

L'endemà, quan aquella noia adolescent anava a escola, va veure un grup de gent entre els quals hi havia "la policia i diversos senyors amb barret". Una de les autoritats va preguntar a una dona: "Digui'm, senyora, quan ha trobat el cadàver d'aquest home?"

"Vaig comprendre que jo l'havia matat, mai més vaig saber oblidar-me'n. Ni tan sols avui", confessa l'escriptora en el llibre.

Carmen Alcalde, col·laboradora habitual del Diari de Girona, actualment resident a Barcelona, ha respost a la trucada d'aquest mitjà que els fets que narra al llibre són "absolutament certs" i ha definit aquell home com un "exhibicionista que sempre anava begut i molestava les alumnes de les Escolàpies", escola que tenia l'entrada a la plaça de la Catedral, en aquella Girona que recorda "humida i penosa".

No obstant la precisió del relat, i malgrat admetre telefònicament que els fets són certs, Alcalde ha volgut matisar: "Potser hi he posat una mica de ficció. Recordo bé la seva cara i que el vaig empentar, però no puc saber si es va tornar a aixecar i va morir com a conseqüència d'una caiguda que va patir més tard, o si algú el va agredir quan jo ja no hi era". "El cert és que l'endemà era mort" i "els fets no van transcendir".

Nascuda a la Ronda Ferran Puig, 1 de Girona, òrfena de mare des de ben petiteta, Alcalde evoca al llibre una Girona "trista i penosa, plena de vívores i gent que es malmiraven els uns als altres".

La periodista ha explicat que ara ha decidit fer "una explosió sentimental i de sinceritat" amb la publicació d'un llibre on també recupera "la solitud de l'orfandat de mare", una circumstància que l'ha portada en la vida a "buscar, encara que sigui en altres dones, una referència a la mare perduda".

El llibre tracta aspectes com les estades de vacances a Sant Feliu de Pallerols o a Sant Jaume de Llierca, on la menuda Carmen es trobava amb els cosins als estius. Els cosinets, per la seva part, baixaven a Girona a estudiar a l'hivern.