Abans que els videojocs abduissin l'oci infantil, els clics de Playmobil, uns ninotets de tan sols 7,5 centímetres, van conquerir les cases de milions de nens, que van crear amb ells un microcosmos infinit d'històries, i ara es compleix el 40 aniversari del seu triomfal desembarcament a Espanya.

El món clic (clac, quan parlem de les figures femenines) és un fenomen planetari, encara que a la resta del món es coneixien com "klickys" sense distinció de sexes.

Els "clics", so que se sent en ajustar a les mans del ninot algun dels seus múltiples accessoris, van néixer a Alemanya el 1974 obra del dissenyador Hans Beck, que va rebre l'encàrrec del director de la firma Geobra de crear un món de joc per als nens, que, de pas, aprofités la pròspera indústria del plàstic de l'època. La joguina es va presentar en una fira de Nuremberg en tres versions -les figures d'un indi, un cavaller medieval i un obrer de la construcció, amb els seus respectius complements- i va atreure l'atenció d'un majorista holandès que va realitzar una comanda d'un milió de marcs de l'època.

En aquests 40 anys, explica Dorothée Charles en la seva obra "Playmobil. 40 anys de raons per estimar-los", s'han creat més de 4.600 models de Playmobil, 30.000 accessoris, 1.000 rostres o 400 tallats de cabell: en total 2.800 milions de personatges, que a més han tingut en compte els colors i les característiques cromàtiques preferides a cada mercat nacional.