L'Editorial Efadós acaba de publicar un recull de prop de dues-centes fotografies antigues que permeten prendre consciència dels grans canvis socials i urbanístics que s'han produït als pobles de la comarca de la Cerdanya durant les darreres dècades.

El llibre La Cerdanya desapareguda, de la historiadora de l'art Sandra Adam, es va presentar divendres en un acte al Consell Comarcal de la Cerdanya, institució col·laboradora d'aquesta edició.

El llibre mostra imatges en blanc i negre poc difoses de poblacions com Puigcerdà, Belver de Cerdanya, Alp i Llívia, en una cronologia que va des de finals del segle XIX fins la primera meitat del segle XX.

La Cerdanya desapareguda mostra el passat històric, urbanístic, econòmic i social de la vall, un temps en blanc i negre que forma part de la memòria històrica, malgrat que nombrosos indrets i costums avui han desaparegut.

L'obra forma part de la col·lecció Catalunya Desapareguda. La imatge d'una parella de bous llaurant el camp o una cobla tocant en equilibri sobre un improvisat escenari penjat aprofitant els troncs dels arbres de suport.