L'agradable temperatura i un sol imponent, que va brillar amb insolència al llarg de tot el dia, convidaven ahir a retrobar-se amb els carrers més cèntrics de la ciutat de Girona, una setmana després del final de Temps de Flors. Un dissabte per gaudir novament, sense presses ni aglomeracions, del Barri Vell. A més dels gelats, les cerveses, les botigues, la música en directe a la plaça Calvet i Rubalcaba (Mercat del Lleó) o la desfilada del Girona Fashion Day, la ciutat també comptava ahir amb una altra oferta més que atractiva. La Nit dels Museus, que se celebra coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, permetia visitar totes les exposicions que s'exhibeixen a la ciutat gratuïtament.

Des de les 6 de la tarda i fins a la mitjanit, els museus gironins van obrir les seves portes perquè els transeünts passegessin lliurement per les seves instal·lacions, gaudint de les exposicions vigents. D'aquesta manera, el Museu del Cinema, la Casa Masó, el CaixaForum, el Museu d'Història dels Jueus, el Museu d'Història de Girona, el Museu d'Arqueologia i el Museu d'Art van rebre un gran nombre de visitants disposats a no perdre's una jornada festiva que, a més, va comptar amb un programa d'activitats paral·leles per fer més amena la celebració, obrint els cinc sentits per esprémer-los al màxim i gaudir.

Un espectacle d'homenatge a l'art de les ombres xineses, amb la veterana companyia de Valeria Guglietti, que enguany celebra 10 anys de trajectòria, va donar el tret de sortida a la festa al Museu del Cinema. A la mateixa hora, a 2/4 de 8 de la tarda, el Quartet de flautes travesseres de l'Escola Municipal de Música interpretava peces de Telemann, Corelli, Haendel, Schubert i J. Haydn a la Casa Masó, mentre el músic peruà Gaddafi Núñez acompanyava amb un recital de sons tradicionals propis de la cultura andina la visita a l'exposició L'art Mochica de l'antic Perú, que s'exhibeix al CaixaForum Girona.

Una hora més tard, la música començava a sonar al Museu d'Història dels Jueus, on la cantautora Rusó Sala i la ballarina Coral Ríos homenatjaven la cultura mediterrània, amb l'espectacle Imaginari mediterrani. Guitarra, veu i dansa per fer viatjar els assistents per les arrels de la música sefardita i la araboandalusina. Al mateix temps, la cantautora Emma Youth interpretava temes propis i versions clàssiques al Museu d'Història de Girona, en un enlluernador recital clarament marcat per les influències de la música negra, a ritme de soul, reggae, r&b i pinzellades de hip-hop.

La música negra també es va deixar sentir al Museu d'Arqueologia de Catalunya (Sant Pere de Galligants), de la mà del duet Beats Wear Suit. Julià Ruiz i Joan Tomàs van fer vibrar els visitants amb un repertori basat en estàndards del jazz, abastant totes les seves èpoques i disciplines, i afegint ritmes llatins, com la bossa nova, els boleros o els tangos.

Final de festa als jardins

Tota jornada que es presti necessita un final de festa a l'altura. La cirereta a la Nit dels Museus gironina la va posar la celebració que es va dur a terme als Jardins del Museu d'Art. L'eclèctica sessió de DomJordiPlayPause va servir per acompanyar una àmplia oferta gastronòmica, amb tapes, crêpes dolces i salades, o formatges d'arreu en una festa en la qual també es van projectar imatges de tots els museus gironins. Una vetllada càlida i atrevida per cloure una jornada farcida d'emocions.