Molts dels arxius gironins s'han mostrat marcadament dinàmics i no han deixat passar el Dia Internacional dels Arxius, que es commemora aquest dijous, sense organitzar actes que impliquen la societat.

L'arxiu de fotografia de la Diputació de Girona, INSPAI, ha ofert una jornada de portes obertes amb visites guiades als seus fons a càrrec dels propis tècnics.

El tècnic especialitzat en reproducció i tractament digital ha explicat com es treballa al servei i ha fet una demostració d’exemple pràctic de captura d’imatges amb la càmera.

D'altra part, amb motiu de l'efemèride, i del fet que aquest any s'acompleix el 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil espanyola, els arxius del Baix Empordà s'han posat d'acord per oferir l'exposició col·lectiva «Un minut abans...», dedicada a mostrar, a través dels documents que conserven, com es van viure els mesos anteriors a l’esclat del conflicte, en un estiu que va acabar essent completament diferent del que tothom tenia previst.

Aquest divendres dia 10, a les 8 de la tarda es presenta públicament l'exposició a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà, amb la intervenció d'Àngel Jimènez i Marciano Cárdaba, historiadors, respectivament, a Sant Feliu de Guíxols i a La Bisbal.

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà ofereix un tallers d’ús de cercadors titulat "Vols consultar l'Arxiu Comarcal per Internet?", mentre que l'Arxiu Municipal de Girona tracta sobre com localitzar "Àvies, avis i altra parentela. Eines i estratègies per a la recerca genealògica".

De fet, arxius d'arreu de Catalunya han celebrat jornades de portes obertes i més de 80 activitats per donar a conèixer i promoure els arxius entre la ciutadania i descobrir la tasca dels professionals que hi treballen i tenen cura del patrimoni documental.

Entre les activitats programades, destacada la jornada de portes obertes que organitza l’Arxiu Nacional de Catalunya aquest dissabte 11 de juny, de 10 a 14 hores.

Per facilitar l’accés a la programació del Dia Internacional dels Arxius, el Departament de Cultura ha posat a l’abast del públic una agenda en línia on poder cercar les activitats organitzades pels diversos arxius catalans.

A Catalunya hi ha 323 arxius, el 78% dels quals són públics. La seva tipologia és molt àmplia i va des d’arxius centrals administratius, arxius històrics, comarcals, municipals, eclesiàstics fins a arxius d’empreses, entre d’altres.

Els arxius catalans custodien i gestionen un patrimoni que va des del segle IX fins a l’actualitat, materialitzat en més de 836 Km. Lineals en documents, més de 32 milions de fotografies i més de 300.000 pergamins, a més de 43 milions de registres informàtics.

La mitjana de consulta anual és de més de 1.870.199 documents, prop de la meitat per internet, i es realitzen més de 9.600 préstecs anuals a administracions.

La jornada, promoguda pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), se celebra arreu del món des del 2008 amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius i la singularitat dels documents que s’hi conserven, sensibilitzar els dirigents sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament, conscienciar el sector públic i privat de la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar-ne el seu accés, i promoure i millorar la imatge dels arxius a nivell mundial.