L'estudi d'un dinosaure de la Sierra de la Demanda, que acaba de publicar la revista científica Plos One, ha canviat les idees vigents sobre l'evolució d'un grup de dinosaures vegetarians, segons va informar ahir en una nota de premsa el Museu dels Dinosaures de Sales dels Infants (Burgos). El treball realitzat per un grup de paleontòlegs liderat pel francès Paul Emile Dieudonné, Iñaki Canudo (Universitat de Saragossa) i Fidel Torta (Col·lectiu de Salas), entre d'altres, s'ha basat en fòssils les restes del qual custodia aquest centre museístic.

L'article es basa en la revisió de les relacions evolutives entre els dinosaures bípedes vegetarians, ja que els investigadors proposen la creació d'un nou grup de dinosaures que han anomenat Rhabdodontomorpha. Els fòssils estudiats són de cinc petits dinosaures identificats dins de la família Rhabdodòntids, un tipus de petits i àgils animals vegetarians. Els individus estudiats eren d'edats diferents i d'una espècie especialment petita: el més gran de tots tenia 60-70 centímetres de longitud i la seva altura no superaria els 30 centímetres.

El fet d'aparèixer junts fa pensar en la hipòtesi que formaven part d'un petit grup que va morir ofegat per una sobtada inundació. De l'anàlisi dels ossos s'ha deduït que presentaven una barreja de característiques anatòmiques primitives al costat d'altres pròpies de dinosaures més complexos.

Els Rhabdodòntids van ser un grup de dinosaures endèmics d'Europa que van aconseguir una gran diversitat durant la fase final del Cretaci. L'estudi conclou que els exemplars d'aquesta espècie van evolucionar molt abans del que els especialistes pensaven fins ara.