Escriptor, periodista, activista de drets humans, premi Nobel de la pau, professor universitari i, sobretot, crític de les atrocitats humanes i de la indiferència, Elie Wiesel ha mort aquest cap de setmana als 87 anys, després d'una vida plena de persecució i angoixes. Nascut a Romania, el 1928, als 12 anys va ser obligat amb la seva família a viure en un gueto de la localitat romanesa de Sighet, ocupada llavors per Hongria, i als 16 va quedar reclòs a Auschwitz.

Autor de 47 llibres, quatre d'aquests sobre l'Holocaust que els jueus van patir en mans dels nazis durant la Segona Guerra Mundial (1939-45), Wiesel va dedicar la seva vida a la defensa dels drets humans i la lluita contra l'opressió en els cinc continents, fet que li va valer el Nobel de la Pau el 1986.

La notícia de la seva mort ha desfermat una allau d'elogis a la seva figura i la seva tasca. La cancellera Alemanya, Angela Merkel, el va definir com "una de les personalitats més destacades de l'últim segle" que va mantenir viva la memòria de l'Holocaust i va treballar alhora per la reconciliació.

El president d'Estats Units, Barack Obama, va qualificar Wiesel com "la consciència del món".

Des del seu país de naixement, el president de Romania, Klaus Iohannis, en va lamentar la mort: "He rebut amb profunda tristesa la notícia de la mort d'Elie Wiesel, supervivent dels horrors de l'Holocaust i guanyador del premi Nobel de la Pau. Una de les personalitats més influents que ha fet ple ús d'aquesta força per predicar les virtuts de la tolerància i llibertat". "Amb la seva pèrdua, tots hem perdut una de les veus més fortes contra l'oblit i el negacionisme" va assegurar Iohannis.

Els líders de les institucions comunitàries i la responsable de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, van destacar la saviesa de l'escriptor i la petjada que deixa en la humanitat. "Va demostrar al món que la saviesa pot contra la bogeria de l'home" i ho va fer "a pesar del patiment impronunciable", afegia Mogherini.

El Consell Central dels Jueus a Alemanya va honrar també la seva memòria. "Malgrat haver perdut a gairebé tota la seva família a l'Holocaust i malgrat tot el que va patir ell, el seu treball va estar dirigit a fomentar la pau i la reconciliació", van expressar. Altres institucions i països com el Congrés Mundial Jueu, Israel i el poble jueu, en general, en van lamentar la pèrdua.