Un equip format per cinc especialistes restaurarà, a partir del mes de setembre, la portalada del monestir de Ripoll, una de les joies de l'art romànic català que data del segle XII.

L'objectiu de la intervenció és retirar capes de la resina sintètica aplicada el 1964 per frenar la degradació del monument.

«En aquell moment era la millor solució, però els estudis que hem fet demostren que la resina ha ocultat alguns problemes i defectes», va explicar ahir la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), Maria Àngels Solé.

El conseller de Cultura, Santi Vila, va remarcar que la intervenció, amb un pressupost de 125.000 euros, es farà amb la màxima cura per preservar i conservar tots els elements de la portalada.

A banda de retirar la resina, també fixaran les restes de policromia que queden, sobretot a la part superior de la portalada.

La intervenció començarà al setembre i durarà quatre mesos. L'objectiu principal és netejar el total de la superfície, que forma un conjunt de 80 metres quadrats de pedra esculpida.

Solé va detallar que sobretot a partir del segle XIX, amb la desamortització de Mendizábal, va començar un període d'abandonament del monument que, amb la caiguda de l'atri, va quedar a la intempèrie i va patir l'embat de les inclemències meteorològiques, la pol·lució i el vandalisme.

Per restituir el conjunt, als anys 1960 van fer un seguit d'actuacions de consolidació de les escultures. El 1964, l'Instituto Central de Conservación y Restauración (ICCR) va liderar la intervenció que va consistir a aplicar la capa de resina sintètica per frenar la degradació del conjunt.

Segons la directora del CRBMC, l'aplicació de resina estava molt estesa en aquella època i es va fer perquè era «la millor opció» d'acord amb les tecnologies del moment.

El problema, però, és que aquesta capa de resina ha enfosquit la pedra i, a més, ha ocultat problemes com esquerdes, bombolles o descamacions. Per això, durant els darrers anys han fet un estudi profund per consensuar amb la comunitat d'experts quina és la millor fórmula per netejar i preservar la portalada.

Solé va explicar que els sistemes de neteja es faran amb làser, química i en microprojecció. Per començar, hi haurà una primera intervenció a la superfície en sec, amb pinzells suaus i aspiració dels dipòsits de pols. Després, faran una neteja làser de les restes de resina envellida.

«Serà una actuació molt conservadora i no retirarem tota la resina perquè podria posar en risc l'estabilitat de la pedra», va afegir.

La intervenció costarà 125.000 euros i l'executarà l'empresa Arcovaleno SL sota la direcció del CRBMC. Els treballs de neteja i consolidació els financen el Patronat del monestir de Ripoll, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura.