El Museu d'Art de Girona inaugurarà el proper dissabte 15 de juliol l'exposició Hoy toca el Prado. La mostra forma part d'una iniciativa que el museu madrileny va iniciar l'any 2015 per a apropar l'art a les persones amb discapacitat visual.

Sota aquest enginyós títol, la col·lecció presenta una mostra de les obres més representatives de la pinacoteca del Prado fetes en relleu perquè els visitants puguin tocar-les i "sentir-les".

Totes les obres han estat desenvolupades amb l'ajuda de professionals amb discapacitat visual que han treballat per aconseguir que cada peça permeti a l'espectador recrear una imatge mental de la pintura a través del tacte.

Les imatges s'han reproduït a partir de fotografies en alta resolució a les quals s'ha donat textures i relleus de fins a sis mil·límetres, una tècnica que s'anomena Didú. En concret, Girona acollirà en total sis obres representatives dels estils exposats al Prado: El para-sol de Goya, La forja de Vulcà de Velázquez, Noli me tangere de Correggio, El cavaller de la mà al pit d'El Greco, Bodegó amb carxofes, flors i recipients de vidre de Van der Hamen i La Gioconda de Leonardo da Vinci.

Hoy toca el Prado és una mostra itinerant que passarà per diferents ciutats com Vigo, València o Sant Sebastià. A cada parada s'hi afegirà una obra icònica de la ciutat.

El seu pas pel Museu d'Art de Girona durarà des del 15 de juliol fins al pròxim 2 d'octubre, i inclourà també la reproducció de la pintura Girona de Santiago Rusiñol. A més de les imatges tridimensionals, l'exposició presenta textos en braille i audioguies que inclouen minucioses descripcions de les obres.

El Museu també oferirà ulleres opaques als visitants per tal d'estimular els sentits i facilitar l'experiència sensorial a les persones vidents. En aquesta mostra el "prohibit tocar" s'haurà de substituir per un "prohibit no tocar".