El parc d'animals Mundomar, a Benidorm, va anunciar ahir el naixement a les seves instal·lacions de la primera cria de dofí mular mitjançant «un pioner programa d'inseminació artificial, el primer d'Espanya en aquest tipus d'espècies». La cria va néixer a les 2.12 hores del 20 de juliol passat i el protocol d'inseminació artificial es va desenvolupar en una de les femelles de dofí del parc, anomenada Aqua, amb una sèrie prèvia d'exhaustius entrenaments i controls mèdics, segons un comunicat del complex.

La femella va ser inseminada via intravaginal amb «semen fresc refrigerat», que garanteix la viabilitat per concebre fins i tot cinc dies després de la seva extracció. Referent a això, Mundomar ha comptat amb la col·laboració del Departament de Fisiologia de la Universitat de Múrcia, que ha estat qui ha realitzat un estudi sobre la viabilitat de l'esperma fresc refrigerat.

Han estat necessaris 60 dies de controls mèdics i ecogràfics per determinar l'èxit de la fecundació, que es va desenvolupar «a la perfecció», diu la nota de premsa. La gestació ha durat 12 mesos i el part es va produir «de manera ràpida i sense complicacions», segons Mundomar. Fonts del complex han explicat que s'han dedicat diversos mesos per entrenar Aqua en les diferents proves mèdiques i controls ecogràfics, així com per preparar-la per al mateix moment de la inseminació.