Només dues llibreries a Catalunya i onze al conjunt de l'Estat han merescut el Segell de Qualitat de Llibreries que atorga el Ministeri de Cultura, i una d'elles és la llibreria El Cucut de Torroella de Montgrí, un establiment que té com a lema, segons declara la seva gerent, Teresa Calabús, «deixar de pensar que ho estàs fent bé».

El ministeri reconeix amb aquest segell uns establiments que considera «agent cultural fonamental». L'altra a Catalunya és la llibreria El Carrer Major, de Santa Coloma de Gramanet.

El distintiu no comporta dotació econòmica, però sí prestigi, i permet vendre llibres per dotar el fons de determinades biblioteques que demanen el segell de qualitat com a requisit.

Teresa Calabús va obrir amb la seva germana Cati l'any 1983 a Torroella la llibreria El Cucut, que més tard va cincorporar els fills de la Teresa, Joan i Magda, responsables d'adaptar el negoci a l'era de les noves tecnologies.

I és que sense una bona pàgina web que s'actualitzi setmanalment -i aquí es valora el treball en equip-, no es podria aconseguir el preuat segell del Ministeri de Cultura.

Però altres requisits que ha hagut de satisfer El Cucut, que l'any vinent celebrarà el seu trentè aniversari, tampoc són a l'abast de tothom. Entre ells hi ha tenir més de tres anys d'antiguitat i disposar d'un important fons de llibres en existència. El Cucut té un fons d'entre 12.000 i 15.000 llibres, de manera que satisfà el requisit.

Amb tot això no n'hi ha prou. Un dels fets que demanen més perseverància també el compleix El Cucut. Es tracta d'organitzar un bon programa d'actes i presentacions, i aquest no només ha de tenir per escenari la pròpia llibreria en base a l'interès comercial, sinó que s'ha de dur a terme també a altres entitats, i aquí es valora la capacitat d'associar-se amb altres agents del teixit social.

En aquest sentit, El Cucut excel·leix en generositat i fa presentacions a la biblioteca de Torroella, a La Sala o a la Fundació Mascort. Precisament, diumenge (12.00 h) es presentarà a La Sala El pacifista que pretenia volar una discoteca.

«Hem rebut l'estrella Michelin de les llibreries. Ens sentim orgullosos. Hem comprovat que el nostre nivell d'exigència personal supera l'establert pel Ministeri», conclou Calabús.