El Consell de Llengües Oficials de l'Estat resta mut

L'organ que ha de decidir si el català i el valencià són idiomes diferents roman inactiu des de l'any 2010

21.01.2017 | 06:30

Entri a la web de La Moncloa. Veurà que unes pestanyetes permeten llegir la pàgina en català o en valencià. No són la mateixa llengua, segons la filologia?

Aquest fet va ser el que va moure un advocat barceloní a iniciar una acció judicial que ha acabat amb una ordre del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) al Consell de Llengües Oficials en l'Administració General de l'Estat perquè aclareixi si català i valencià són idiomes diferents o no.

El citat òrgan existeix, però roman en hibernació des de poc després de la seva constitució.

Segons la informació oficial inclosa al portal de la Secretaria d'Estat per a les Administracions Territorials, no es reuneix des del juliol de 2010. La seva vida es redueix a tres reunions des de la seva constitució el 28 de gener de l'any 2008.

Aquest consell, presidit pel secretari d'Estat i integrat per un director general de cadascun dels ministeris, és al que el tribunal li encomana la filològica tasca d'aclarir sobre la unitat de valencià i català.

Tal responsabilitat no està entre les funcions descrites en el decret que el va crear. Són més prosaiques: proposar directrius d'organització en matèria de llengües oficials, analitzar les actuacions en aquest camp de l'Estat i objectius d'aquest caire.

Succeeix a més que l'òrgan en qüestió té un naixement molt valencià. Es va engendrar en l'etapa del socialista Jordi Sevilla com a ministre d'Administracions Públiques i de Josep Maria Vidal (actual secretari autonòmic de Comunicació) com a titular de l'Institut Nacional d'Administracions Públiques. I és fill d'una comissió d'experts per a les llengües oficials.

Entre la dotzena de membres de diferents autonomies hi havia l'actual conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, i el vicepresident de l'AVL, Josep Palomero.

Com l'acadèmic recorda, de la comissió va sortir un decret per a la creació del consell i d'una oficina tècnica per a les llengües oficials. Es va promulgar el 6 de juliol de 2007, Sevilla va caure del ministeri tres dies després i el projecte va anar perdent força.

El consell va arribar a constituir-se el 2008, amb Elena Salgado de ministra. Va mantenir dues reunions més, però després de l'aterratge de Cristóbal Montoro a Administracions Públiques el 2011 està en hibernació, sense activitat coneguda.

Per a Alcaraz, l'òrgan podria tenir vitalitat com a lloc de trobada de juristes i lingüistes. Pot una llengua tenir dos noms? «L'assumpte és jurídicament complicat. No afavoreix la seguretat jurídica», sentencia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

La Schubertíada: 25 anys descobrint les obres del pianista Franz Schubert

El festival va inaugurar ahir a Vilabertran una edició que s'allargarà fins al diumenge 3 de...

´Estiu 1993´ preseleccionada per anar als Oscar

´Estiu 1993´ preseleccionada per anar als Oscar

La pel·lícula rodada a la Garrotxa competirà amb 'Abracadabra' i '1898. Los últimos de Filipinas'...

El Festival d´Empúries tanca la seva quarta edició amb un 87% d´ocupació

El Festival d´Empúries tanca la seva quarta edició amb un 87% d´ocupació

Prop de 5.000 persones han passat pel Fòrum Romà en les tres nits de concerts que s'hi han...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema