La Consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, Ruth Mateu, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, han acordat la Declaració de Palma per la qual es comprometen «a enfortir lligams històrics i culturals en benefici comú dels tres territoris en llengua i cultura».

Així ho van manifestar ahir després de la reunió mantinguda entre els tres consellers i els seus respectius equips al Museu de Mallorca, on es va escenificar la voluntat de treballar conjuntament i reforçar els projectes compartits, aprofitant el moment històric favorable. La Declaració de Palma preveu la consolidació de l'Institut Ramon Llull com a organisme de promoció exterior.

«Hem d'aprofitar els vents favorables que ens ha brindat aquesta etapa política per crear sinergies que ens permetin reforçar els projectes comuns, tant a dins com defora dels nostres territoris, perquè junts tenim més oportunitats d'obrir-nos al món», va afirmar la consellera Ruth Mateu.

Santi Vila va destacar la necessitat d'«intensificar» els vincles entre els tres territoris perquè és «impossible» entendre la cultura del país, segons va dir, «sense les aportacions dels creadors baleàrics o valencians».

El conseller Vicent Marzà va explicar que l'acord és «un pas més» per potenciar les indústries culturals i creatives de cada territori, «la primera pedra per construir ponts i no murs a un vertader i eficaç corredor mediterrani cultural».

Dins la Declaració de Palma, es preveu la necessitat d'impulsar circuits d'Arts Escèniques, Visuals, Música, Literatura, Audiovisual i Cultura Popular o Tradicional, per facilitar el moviment entre els tres territoris a les indústries culturals i els creadors, i el funcionament serà acordat per grups de treball de les tres institucions. Pel que fa a la promoció de la creació literària i la indústria editorial, es coordinaran tasques de promoció i programes d'intercanvi d'autors.

En l'àmbit de llengua, la Declaració de Palma es marca assolir un sistema d'acreditacions de coneixements lingüístics compartit i compatible, garantint la coherència, la transparència i la màxima informació pública. Els tres consellers han acordat impulsar iniciatives conjuntes envers les polítiques estatals lesives envers la llengua compartida.