Recuperen la Casa dels Mosaics d'Empúries, comparable a Pompeia

Unes projeccions fan aparèixer personatges d'època per oferir al visitant una recreació de la vida en aquest habitatge de l'època romana

18.03.2017 | 02:14
Una projecció al soterrani de la casa forma part de la museïtzació.

La Casa dels Mosaics del jaciment d'Empúries es podrà visitar a partir d'avui dissabte. El departament de Cultura i l'Obra Social La Caixa han impulsat la restauració i museïtzació d'aquest espai, una de les domus millors conservades del conjunt arqueològic.

El projecte, inclòs en les actuacions del programa Patrimoni en Acció, permet recuperar un important element d'època romana que, segons els responsables, és comparable als que hi ha als excepcionals jaciments italians de Pompeia i Herculà.

En total, s'hi han invertit 784.420 euros. L'espai es va excavar als anys 40 però diverses patologies produïdes pel pas del temps sumades als problemes de seguretat van obligar a tancar l'espai a les visites.

El titular de Cultura, Santi Vila, va subratllar ahir en visita a l'indret la «potència didàctica» d'aquest nou espai museïtzat.

La Casa dels Mosaics es va excavar completament durant la dècada dels anys 40. Aleshores, es van recuperar alguns elements antigament soterrats, com el criptopòrtic, un passadís cobert de volta que se solia emprar com a bodega o magatzem a l'època.

Es tracta d'una de les domus millors conservades del conjunt arqueològic i constitueix un dels elements icònics del jaciment per les seves grans dimensions i pel fet de conservar, in situ, un destacat conjunt de mosaics originals romans.

El projecte de restauració, elaborat pel despatx d'arquitectura dirigit per Irene Sancho Janoher, ha implicat l'adequació i museïtzació d'aquest passadís de volta juntament amb el peristil (un conjunt de columnes a l'entorn d'un pati).

Segons va explicar l'arqueòleg del MAC Empúries Pere Castanyer, aquest espai cobert no s'havia pogut mostrar mai al públic degut a les deficiències estructurals que tenia i que aconsellaven una «intervenció immediata» com la que s'ha pogut fer.

En concret, s'han consolidat els murs del criptopòrtic, els del peristil i també les estructures del viridarium, que és el jardí central. Aquest darrer espai s'ha enjardinat seguint el coneixement del model de l'època.

L'actuació té un doble objectiu. Per una banda, rehabilitar i restaurar les estructures per a la seva conservació i, per l'altra, «posar en valor l'espai».

Un espai que, des del Departament de Cultura, asseguren que millorarà el coneixement del visitant sobre les domus i obrirà al públic una zona comparable a les que es troben a d'altres jaciments com els italians de Pompeia i Herculà.

Pel que fa a la museïtzació, s'hi han incorporat diversos recursos audiovisuals que projecten imatges relacionades amb l'ús i el funcionament del criptopòrtic. El discurs narratiu combina l'aparició de personatges amb restitucions de 3D de les diferents parts i estances de la casa.

L'objectiu és recrea, a través de diverses persones que haurien viscut a la domus, com eren aquestes construccions. El visitant és rebut per Caius, propietari de la casa, i guiat pel seu esclau, Bucco.

S'han col·locat diversos objectes relacionats amb els usos de l'espai al llarg del recorregut. La intenció és evocar l'aspecte de magatzem que tenia el criptopòrtic. Vila, va elogiar el resultat i va dir que permetrà al visitant percebre tot el context històric, social i també arquitectònic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Foto de família dels artistes.
L'Strenes arrencarà dissabte amb el millor ritme de venda de la seva història

L'Strenes arrencarà dissabte amb el millor ritme de venda de la seva història

El Festival Strenes de Girona arrencarà aquest dissabte amb el millor ritme de venda...

El MOT d´Olot i Girona «excava» en la vigència de la Guerra Civil en la literatura

Almudena Grandes i Anna Maria Garcia debatran avui a Olot sobre els elements que fan del conflicte...

«Jo era aquell nadó a qui els meus pares segrestadors mentien a diari»

«Jo era aquell nadó a qui els meus pares segrestadors mentien a diari»

El festival MOT presenta Claudia Poblete com a protagonista de l'obra teatral de la seva vida....

El gruix de lectures dels escolars gironins en dos mesos supera la Catedral

El gruix de lectures dels escolars gironins en dos mesos supera la Catedral

Un total de 689 nens i nenes graven vídeos sobre llibres i els pengen a la xarxa ?La Fira del...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema